Hlavní obsah

Sněmovní komise k nákupům ochranných pomůcek nevznikne

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Mimořádná schůze Sněmovny kvůli nákupům ochranných prostředků v době koronavirové pandemie skončila. Sněmovní vyšetřovací komise k ministerským nákupům zdravotnických ochranných pomůcek při epidemii koronaviru nevznikne.

Článek

Opozice návrh na její založení neprosadila. Vedle vládních ANO a ČSSD jej nepodpořili ani komunisté, kteří kabinet v dolní komoře tolerují, a část poslanců hnutí SPD. Pro zřízení komise hlasovalo 50 ze 121 přítomných zákonodárců. Zdůvodnění návrhu na její vznik poukazuje na případy podezřele vysokých cen a objednávek nekvalitních ochranných pomůcek nebo výrobků s neplatnými certifikáty. Komise měla podle podkladů k nákupům těchto prostředků za nouzového stavu a k jejich distribuci shromáždit všechny podklady. Měla vyhodnotit efektivitu a transparentnost nákupů a doporučit, jak postupovat do budoucna.

Neprošel ani návrh poslance a zároveň starosty Prahy 7 Jana Čižinského (KDU-ČSL), který měl usnadnit městům odklízení odložených sdílených koloběžek z ulic. Měl upravit poskytování vozidel v rámci takzvané obecní mobility. Čižinský chtěl vložit svůj návrh do novely silničního zákona, která upravuje mimo jiné podmínky práce řidičů.

Vláda také nemusí děkovat Tchaj-wanu za poskytnutou pomoc během koronavirové epidemie, návrh opozice neprošel Poslaneckou sněmovnou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček jako vysvětlení uvedl, že Česká republika za poskytnuté pomůcky zemi již poděkovala při jejich přebírání.

Jiné návrhy opozice ale již hlasováním prošly. Ministerstvo zdravotnictví tak má do konce července zpracovat systém pandemických stupňů pohotovosti. Do konce září má aktualizovat typový pandemický plán a v případě druhé vlny epidemie koronaviru podle něj postupovat. Prosadila to dnes ve Sněmovně pravicová opozice s pomocí SPD. Zároveň si od vlády vyžádala jednou za tři měsíce informaci, jaká opatření kabinet připravuje.

Sněmovna apelovala na vládu, aby informace poskytovala v zákonných lhůtách srozumitelně a věcně. Ministerstvo zdravotnictví by podle rozhodnutí Sněmovny mělo do konce června dopracovat projekt takzvané chytré karantény a představit strategii testování pro případ druhé vlny epidemie koronaviru.

Lidovcům se nepovedlo získat většinu členů dolní komory pro požadavek, aby vláda pro případ druhé vlny epidemie koronaviru zajistila nákupy a distribuci ochranných pomůcek a dezinfekce prostřednictvím ministerstva vnitra a Správy státních hmotných rezerv.

SPD naopak uspěla s návrhem, aby ministerstvo školství do konce srpna připravilo pro školy krizový plán postupů a opatření v souvislosti s koronavirem. Plán má přesně rozlišit, která opatření jsou doporučení a která jsou právně závazná. Ve stejném termínu má ministerstvo zpracovat a zveřejnit plán komplexní podpory pro distanční výuku na školách a scénář fungování škol pro případ druhé vlny epidemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované