Hlavní obsah

Sněmovna uchránila komunistu Ondráčka před stíháním. Měl být obviněn za vědomý trestný čin

Vysílali jsme živě: Hlasování o vydání poslance Ondráčka k trestnímu stíhání.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Policie požádala o vydání komunistického poslance kvůli lživým výrokům na adresu prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Článek

Komunista Zdeněk Ondráček po středě ví, že jako poslanec Sněmovny má jistou výsadu – může beztrestně říkat o veřejně činných lidech výroky, které i policejní vyšetřovatelé považují za lživé.

Jako bývalý příslušník Pohotovostního pluku SNB v čase volební kampaně o kandidátovi na prezidenta Michalu Horáčkovi uvedl, že byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti. V té době už na Horáčkových webových stránkách dlouho viselo čisté lustrační osvědčení a celý spis, který na něj tajná policie vedla.

Pro to, aby byl Ondráček vydán, hlasovalo 47 poslanců, 80 se postavilo proti. Sám Ondráček byl pro vydání, jeho kolegové z komunistického klubu však hlasovali proti.

Téměř dvouhodinovou debatu na plénu Sněmovny zahájil samotný Ondráček. Řeč měl dlouho a končil ji tím, že má každý z kolegů o něm hlasovat podle svého svědomí.

Po něm vystoupilo několik dalších poslanců, a když přišel k mikrofonu šéf hnutí SPD Tomio Okamura, padly v sále Poslanecké sněmovny na adresu bývalého prezidentského kandidáta, který od voleb nijak nefiguruje v politice, další urážky. „Horáček je lhář, podvodník a manipulátor,“ prohlásil místopředseda Sněmovny. Podle něho by se měl Michal Horáček omluvit za svoje výroky na adresu předsedy SPD, který podle Horáčka rozkradl svoji předchozí stranu Úsvit přímé demokracie.

Už na konci září rozhodoval o Ondráčkově poslanecké imunitě sněmovní mandátový a imunitní výbor. Ten vydal doporučení komunistického poslance policii nevydat. Pro nevydání Ondráčka tehdy hlasovali zástupci ANO, SPD, KSČM a poslanec ODS Marek Benda.

Poslanci, kteří měli možnost seznámit se s policejní žádostí o vydání, Seznamu řekli, že vyšetřovatelé vidí Ondráčkovu kauzu jako vědomý trestný čin. Ze spisu totiž plyne, že Ondráček věty o Horáčkově estébáctví pronesl v době, kdy byl na internetu vystaven spis, který tajná policie na Horáčka vedla, a také Horáčkovo čisté lustrační osvědčení.

Ondráček tedy podle policie musel vědět, že o kandidátovi na prezidenta nemluví pravdu.

Poslanec Zdeněk Ondráček je bývalým policistou, který se podílel na zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989. Do povědomí širší veřejnosti se dostal poté, co jej v březnu poslanci zvolili do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS.

Volba vzbudila kontroverze, jak kvůli jeho minulosti, tak pro jeho současný postoj k ní. Ondráček už dřív prohlásil, že působení u komunistické policie nelituje.

Reklama

Doporučované