Hlavní obsah

Poslanci schválili: Do penze v 65 letech a vyšší růst důchodů. Příští rok až o 500 Kč

Důchodcům by měly růst penze víc než doposud, ministryně práce Marksová říká podrobnosti.

 

Reklama

Důchody by se nově měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které si penzisté kupují.

Článek

Novela zákona o důchodovém pojištění, již ve třetím čtení schválili poslanci, zavádí hranici odchodu do penze na 65 let pro ty, kteří se narodili po roce 1971.

Tento věk by se měl v budoucnu posouvat. Podle toho, jak se bude měnit věk dožití, jenž se každoročně prodlužuje. U žen o čtyři měsíce, u mužů o dva. Věk odchodu do penze by se tak mohl upravovat každých 5 let.

Zároveň novela zákona počítá s vyšším růstem důchodů. Místo současné valorizace o třetinu růstu reálných mezd a o růst cen by se penze měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které důchodci nakupují. Podle propočtů tedy příští rok o zhruba 500 korun.

To ale kritizuje pravicová opozice. „Jenom zvyšujeme důchody současným důchodcům. Vím, že to je určitě populární. Na druhou stranu je potřeba říkat i ty nepopulární věci. Kde na to vezmeme?" ptala se kolegů z vládní koalice poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je hezké chtít přidat některé skupině před volbami. Ale také bychom měli říct, kde na to za 20, 30 let vezmeme," přidal se ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Podle propočtů ministra financí Andreje Babiše by zvýšení důchodů jen příští rok mělo vyjít stát na 22,3 miliardy korun, celkově tedy na 450 miliard.

Reklama

Doporučované