Hlavní obsah

Poslanci schválili nový pohřební zákon. Chodily mi fotky s vlastním náhrobkem, říká ministryně

Zákon o pohřebnictví schválen.

 

Reklama

Poslanci schválili novelu zákona o pohřebnictví. Mění se pravidla hlavně pro podnikatele působící v tomto odvětví.

Článek

Novela zákona upravuje hned několik oblastí souvisejících s pohřebnictvím. Zakazuje napříkad používání nejlevnějších papírových rakví. Schránka na tělo z papíru bude muset mít alespoň pět vrstev.

Nově se zároveň zavádí možnost pohřbení mrtvě narozených dětí do 500 gramů, které se v současnosti považují za zdravotnický odpad.

Poslanci chtěli k novele zákona připojit hned několik pozměňovacích návrhů. Například komunisté navrhovali, aby byl omezen počet těl, která budou moci pohřební služby najednou přepravovat. A to na 4. „Provozování pohřební služby i jiné činnosti nejsou běžným podnikáním. Tyto činnosti mají svůj výrazný etický, morální a kulturní význam pro všechny dotčené. To platí i pro transporty či převozy lidských pozůstatků. Nelze připustit, aby se lidské pozůstatky vozily jako například pečivo,“ uvádí v důvodové zprávě poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) ale byla proti. „Není na nás, abychom určovali počet míst, když je například velká autonehoda a je při ní šest mrtvých, ta těla se odvézt musejí,“ řekla na plénu Šlechtová.

Komunistický pozměňovací návrh nebyl přijat. Ostatně jako skoro všechny poslanecké návrhy, které chtěly upravovat třeba pravidla pro nakládání s náhrobky nebo to, jaká auta se mohou používat při obřadech.

Co dále upravuje pohřební zákon

Více kontrol

Každý pohřební ústav čeká minimálně jedna kontrola ročně – kontrolovat bude živnostenský úřad i hygienické stanice. Ministerstvo navíc zřídilo speciální kontrolní oddělení o deseti lidech.

Vyšší pokuty

Pokuty vzrostou na 100 tisíc pro soukromé osoby a na 500 tisíc pro právnické.

Možnost být u kremace

Pokud si to pozůstalí přejí, musí jim krematorium zajistit možnost být přímo u spalu.

Zkoušky a praxe

Zkoušky pro podnikatele v pohřebnictví se zpřísní. Pro živnost navíc bude povinná delší praxe – uchazeč se základním vzděláním by měl mít minimálně desetiletou praxi, středoškolák a vysokoškolák tříletou.

Žádné reklamy

Novela omezí činnosti pohřebních služeb v areálech poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb a šíření reklamy na pohřebnictví.

Místnosti pro úpravu nebožtíků

Nově budou muset pohřební služby vlastnit místnost na úpravu nebožtíků, kam budou mít přístup i pozůstalí. Na vybudování místnosti budou mít pohřební služby dva roky.

Některé pohřební služby avizovaly, že v případě schválení zákona budou muset zdražovat. A to kvůli novému nařízení, podle kterého budou muset mít speciální místnost pro úpravu nebožtíků.

Co na to říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová? Kdo na ni při přípravě zákona tlačil? A jaké výhrůžky jí chodily? Podívejte se na rozhovor na začátku článku.

Reklama

Související témata:
Nebožtík

Doporučované