Hlavní obsah
Online

Poslanci změnili školský zákon. Školky nemusí povinně přijímat dvouleté děti

Záznam z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna dnes schválila novelu, která by měla umožnit zrychlení přípravy výstavby významných silnic a železnic. Prošla také novela, která řeší zejména fungování stanic technické a emisní kontroly vozů. Ve finále jsou rovněž například vládní změny v důchodech.

Článek

Poslanecký návrh na urychlení výstavby dopravní a další infrastruktury zavádí zejména možnost takzvaného mezitímního rozhodnutí. Stavba vybraných silnic a železnic by díky tomu mohla začít nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek, po kterém povede.

Video: PSP ČR, Seznam Zprávy

Schvalování čeká také předlohu ODS, kterou Sněmovna asi zruší budoucí povinnost mateřských škol zajistit místa i pro dvouleté děti. Naopak povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté děti asi v zákonu zůstane. Nad rámec novely by Sněmovna mohla přijmout roční odklad reformy financování regionálního školství.

V důchodové novele kabinet v demisi navrhl zvýšení podílu pevné části důchodu, změnou výpočtu penzí by se snížila zásluhovost. Lidem nad 85 let by měl vzrůst důchod o tisícikorunu. Poslanci podali několik pozměňovacích návrhů, třeba ohledně penzí žen. Většina z nich však má jen malou šanci na schválení.

Sněmovna by se mohla vrátit i k rozhodování, zda podpoří zavedení nového trestného činu maření spravedlnosti. Čin míří na předkládání falešných nebo pozměněných důkazů a také na navádění ke křivému obvinění nebo výpovědi a budí spory. Dále je v dolní komoře před schvalováním vládní technická novela volebních zákonů, která reaguje zejména na problémy s počítáním přednostních hlasů v loňských sněmovních volbách.

  • Novinky v důchodech

    Pevná část důchodů se zřejmě zvýší o procentní bod na deset procent průměrné mzdy a lidem starším 85 let vzroste měsíční penze o tisíc korun. Předpokládá to vládní důchodová novela, kterou dnes schválila Sněmovna hlasy 130 ze 132 přítomných poslanců. Změna ve výpočtu penzí mírně oslabí zásluhovost. Dolní komora zamítla drtivou většinu poslaneckých úprav, které mířily například na zvýšení penzí žen s dětmi a na vdovské a vdovecké důchody. Předlohu ještě musí posoudit Senát a prezident.

    Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry, v níž se odráží výše odvodů z výdělků a odpracované roky. Části seniorů se tedy budou penze zvyšovat pomaleji než dosud. V příštím roce se však opatření ještě neprojeví. Státní rozpočet vyjde navýšení penzí příští rok asi na 14 miliard korun.

  • Pokračování přespříští týden

    Schůze je přerušena do úterý 10. července.

  • Klaus uspěl jen částečně

    Poslanci také podle očekávání zrušili na popud ODS povinnost mateřských škol zajistit od roku 2020 místa pro dvouleté děti. Mělo by nadále záležet na rozhodnutí ředitelů školek, zda přijmou děti mladší tří let. Ne všechny školky jsou totiž podle kritiků na přijímání všech dvouletých dětí kapacitně připraveny a jejich rozšíření by neúměrně zatížilo obce.

    Občanským demokratům se naopak nepodařilo zrušit povinnost předškolního vzdělávání pro pětileté děti. Piráti neprosadili to, aby se povinný poslední rok školky týkal jen šestiletých dětí s odkladem povinné školní docházky, ačkoli i to ODS podporovala. Tři hlasy chyběly k přijetí návrhu poslance KDU-ČSL Jana Čižinského, aby tyto děti byly přednostně přijímány do přípravných tříd základních škol. Proti byly koaliční strany ANO a ČSSD i vládu podporující KSČM.

  • Sněmovna o rok odložila zavedení reformy financování škol

    Spuštění reformy financování regionálního školství bude pravděpodobně o rok odloženo, na září 2019. Naplno by začala reforma fungovat až od ledna 2020. Schválila to dnes Sněmovna v rámci novely školského zákona. Odklad, který ještě posoudí Senát, má usnadnit náběh na financování podle počtu odučených hodin, nikoli pouze podle počtu žáků jako nyní.

  • Přestávka

    Byla vyhlášena 15minutová přestávka na poradu poslaneckého klubu ANO.

  • Klaus ml.: Povinná předškolní docházka se minula účinkem

    Přes devadesát procent dětí chodilo poslední rok do školky i bez zákona, uvedl Václav Klaus mladší na úvod svého proslovu. „Zákon v praxi nefunguje,“ řekl Klaus mladší, který chce zrušit povinnou docházku do posledního předškolního ročníku školek. Odůvodnil to tím, že podle školní inspekce ani zákon nepřivedl do školek děti ze sociálně slabých rodin, pro které byla předchozí úprava byla určena.

  • Začal se projednávat školský zákon

    Předkladatel návrhu novely školského zákona Václav Klaus mladší zahajuje svým úvodním proslovem projednávání školského zákona. Jde hlavně o povinnost školek přijímat už dvouleté děti a posledního povinného ročníku školek. Již se nejedná o placení, či neplacení posledního ročníku - to neprošlo předchozí procedurou.

  • I zákon týkající se STK prošel

    S návrhem zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích vyslovili poslanci souhlas. Pro bylo ze 159 přítomných poslanců 113,  jeden byl proti.

  • Čím se stavby zrychlí?

    Schválení předchozího bodu by mělo umožnit stavět rychleji. Zrychlit výstavbu dálnic či železnic má takzvané mezitímní rozhodnutí ve fázi akvizice pozemku. 

    Mezitímní rozhodnutí má znamenat, že stavba by mohla začít a pokračovat nezávisle na sporu o výši náhrady za pozemek. Vyvlastnitel by po splnění podmínek požádal o toto rozhodnutí, úřad by v prvním kroku dovolil zahájit stavební práce a v druhém kroku by se řešil případný spor o výši náhrady.

  • Nyní se projednává zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích

    Dalším bodem jsou změny v zákoně, který upravuje některé záležitosti pro řidiče. V navrhované změně jde například o to, že by řidiči byli skrze datové schránky upozorňováni, že jim brzy vyprší platnost technické kontroly. Kromě toho by se mohla změnit barva majáků hasičů, policistů a záchranky. Nově by svítily červeně.

  • Urychlení dopravních staveb schváleno

    Poslanci schválili návrh zákona o urychlení dopravních staveb. Ze 160 přítomných poslanců pro hlasovalo 156, proti nikdo.

  • Zrychlení výstavby dálnic

    Prvním faktickým bodem programu je pokus zrychlit výstavbu dálnic a silnic v České republice. Skupina poslanců navrhuje změny v zákoně o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

  • Volba nástupce Jana Hamáčka

    Nástupce Jana Hamáčka ve funkci místopředsedy Sněmovny se bude volit v úterý, rozhodli poslanci hlasováním. Jan Hamáček se stal v nové vládě ministrem vnitra i zahraničí.

  • Začíná se debatou o programu

    Jako už tradičně začíná páteční schůze poslanců debatou o programu. Jednotlivé zákony se zařazují na pevné dny a hodiny.

Reklama

Hlavní zprávy