Hlavní obsah
Online

Sněmovna schválila rozpočet na příští rok, schodek je 40 miliard

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanecká sněmovna rozhodovala o podobě státního rozpočtu na příští rok.

Článek

Sněmovna dnes schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má činit stejně jako letos 40 miliard korun. Pro rozpočet hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Ostatní poslanci hlasovali proti.

V dílčích hlasováních poslanci přidali peníze například na sociální služby nebo menším obcím na školy a byty. Sněmovna přesunula v rozpočtu kolem dvou miliard korun. Prošly všechny pozměňovací návrhy, které předložila KSČM. Drtivou většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů Sněmovna odmítla. Neuspěla například ODS s návrhy na úspory výdajů v celkovém objemu 46 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

  • Piráti znovu navrhli rozklikávací rozpočet státu

  • Celé dnešní projednávání rozpočtu včetně hlasování trvalo zhruba 11 hodin

  • Šéf lidovců Výborný: Bohužel, žádná změna nás nečeká

  • ČSSD uspěla pouze s jednou změnou

    Uspěl také sociální demokrat Roman Onderka s návrhem přidat obcím a městům 60 milionů korun na sociálněprávní ochranu dětí. Naproti tomu jeho straničtí kolegové Václav Votava a Kateřina Valachová neuspěli s návrhem přesunout tři miliardy Kč ze státního dluhu na platy učitelů. Podle Votavy to mělo přidat tři procenta v nárůstu platů k vládou navrženému zvýšení o deset procent. Valachová argumentovala tím, že návrh neboří strukturu rozpočtu. Peníze z kapitoly státní dluh je podle ní možné použít bez ohrožení obsluhy státního dluhu.

  • Tři návrhy komunistů uspěly

    Na návrh předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika přesunula Sněmovna 300 milionů v kapitole ministerstva zemědělství na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům. Návrh má podle něj vytvořit prostor pro obce, aby mohly dostat dotace pro výkup akcií vodárenských společností, budou-li to potřebovat. Na návrh Zdeňka Ondráčka (KSČM) dostane policie navíc 120 milionů korun na munici k výcviku střelby a na neprůstřelné vesty. Jeho stranický kolega Miroslav Grebeníček prosadil převod 50 milionů na činnost Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

  • Prošly dva návrhy z rozpočtového výboru

    Sněmovna přidala na návrh rozpočtového výboru 600 milionů menším obcím na výstavbu a opravy škol a bytů. Stejně tak poslanci na návrh rozpočtového výboru přidali 600 milionů korun na sociální služby. S oběma návrhy v rozpočtovém výboru přišli komunisté.

  • Nulová vize, strategie „po nás potopa”, tweetuje šéfka TOP 09

  • Fiala: Ostuda. Nic víc k tomu nelze dodat

  • Sněmovna schválila rozpočet pro příští rok

    Pro rozpočet hlasovalo 108 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Ostatní poslanci hlasovali proti.

  • Poslanci ukončili rozpravu, začíná se hlasovat

  • Ministryně Schillerová odmítla návrh Valachové

    Na koaliční radě se vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové jednoznačně shodla na tom, které návrhy podpoří a které ne. „A koaliční partner nás ubezpečil, že takto bude hlasováno, takže nepodpoříme návrh poslankyně Valachové a poslance Votavy,“ řekla Alena Schillerová.

    Je to věc sociální demokracie, dodala ministryně financí s tím, že nechce střílet do koaličního partnera. „Dostali jsme jasnou záruku ze strany pana předsedy, že bude takto hlasováno,“ rozvedla Schillerová.

  • Vláda upekla dort a nedala na něj polevu, pronesla Valachová z ČSSD

    Koaliční poslankyně Kateřina Valachová se snaží získat podporu pro svůj pozměňovací návrh, který by měl přesunout tři miliardy na školství pro učitele.

    „Je to, jako když vláda upeče učitelům dort. Rozhodli se ho předat a na poslední chvíli je naštvali, protože na dort nedali polevu. Vůbec tomu nerozumím, ani politicky,“ přirovnávala Valachová.

    Na to reagoval poslanec Martin Baxa z ODS, který se podivoval nad tím, že pozměňovací návrhy komunistických poslanců mají podporu, zatímco u návrhů koaliční ČSSD musí poslanci žádat Sněmovnu.

  • Jednat se může až do půlnoci

    Poslanci odhlasovali, že budou státní rozpočet projednávat i po sedmé a deváté hodině večerní. Čas na jednání o státním rozpočtu tak mají do dnešní půlnoci.

    S návrhem vystoupil předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Pro tento krok hlasovalo celkově 132 poslanců, tři poslanci, konkrétně z ODS, byli proti.

  • Golasowská: Hrozí destabilizace sociálních služeb

    Poslankyně Pavla Golasowská z KDU-ČSL žádá přidat 1,439 miliardy korun na sociální služby.

    „V případě, že nebude ve státním rozpočtu schválená potřebná výše prostředků na sociální služby, tak reálně hrozí destabilizace sociálních služeb ve všech krajích,“ říká poslankyně a dodává, že reálně hrozí, že sociální pracovníci z oboru odejdou kvůli špatným platovým podmínkám.

  • Piráti: Chceme rozklikávací rozpočet

    Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík předeslal postoj své strany. Rozpočet je podle něj bez jakéhokoliv plánu a dělaný ze setrvačnosti.

    „Představili jsme tři zásadní pozměňovací návrhy. Jeden je úsporný, a ušetřit má 12,7 miliardy korun, a dva návrhy, které tyto uspořené prostředky využívají,“ řekl poslanec. Jeden návrh chce přidat peníze na školství, druhý na infrastrukturu.

    Piráti navrhují i doprovodné usnesení Sněmovny, jež má vyzývat vládu, aby zahájila práci na uživatelsky přívětivém systému, který umožní zveřejňování rozpočtových i skutečných příjmů a výdajů státního rozpočtu ve formě otevřených dat.

    „Žádáme, aby vláda zřídila rozklikávací rozpočet,“ uzavřel Mikuláš Ferjenčík.

  • SPD rozpočet nepodpoří

    Poslanec Jan Hrnčíř uvedl, že SPD návrh rozpočtu pro příští rok nepodpoří. Strana sama navrhla několik pozměňovacích návrhů. Mezi nimi zvýšení výdajů na armádu nebo podporu rodiny.

  • Fiala: Navrhovaný schodek je smutnou vizitkou vlády

    „Schodek je smutná vizitka hospodaření vlády,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Podobu rozpočtu označil za ostudu a neschopnost kabinetu ANO a ČSSD, projídají se podle něho ekonomicky úspěšná léta. Premiéru Andreji Babišovi (ANO), který dopoledne před poslanci rozpočet tři hodiny hájil, Fiala vzkázal, že i po šesti letech ve vládách jen mluví o „jakýchsi plánech“ a výsledek nikde.

  • Rakušan: Rozpočet nemá ambici zemi posunout

    Hnutí STAN vadí to, že se vláda chová rozpočtově velmi nezodpovědně, řekl předseda Vít Rakušan. Vláda podle něj nevyužila dobu nezpochybnitelného ekonomického růstu k tvorbě rezerv, a naopak je spotřebovává a rozprodává státní nouzové zásoby. „Rozpočet nemá žádnou ambici posouvat naši zemi někam dál,“ prohlásil Rakušan. Vyčetl vládě také to, že se nesnaží snižovat povinné výdaje rozpočtu nebo že nepřipravila reformu sociálního systému.

  • TOP 09 rozpočet kritizuje

    TOP 09 není podle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové spokojena se schodkem, strukturou rozpočtu ani s jeho prioritami. Některé výdaje jsou podle ní nadhodnocené, jiné podhodnocené. Pekarová Adamová Sněmovnu vyzývala k přijetí návrhů TOP 09 na přesuny peněz uvnitř rozpočtu, když odrážejí priority vlády.

  • Pirát Bartoš: Je to rozpočet setrvačnosti

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil samotný průběh tvorby rozpočtu na příští rok jako rozpočet setrvačnosti. Podle něj se využila data z letošního rozpočtu, která se poupravila.

    Následně vyzval ostatní poslance, aby hlasování vnímali pod vlivem aktuálních událostí, v jejichž středu je premiér Andrej Babiš, jako hlasování o vládě. „Je to hlasování o tom, jak jsme spokojeni s vládou Andreje Babiše podporovanou komunisty,“ řekl Bartoš.

Reklama

Hlavní zprávy