Hlavní obsah

Poslanci se bojí kolegů bez roušek. Sněmovna je obežene plexisklem

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný chodí do Sněmovny bez roušky.

Reklama

Poslanci si dlouhodobě stěžují, že je jejich kolegové Lubomír Volný a Marian Bojko ohrožují, protože ve Sněmovně nenosí roušky. Kolem části poslaneckých míst se proto nainstaluje plexisklo.

Článek

Zdravotnický výbor vyzval vedení Poslanecké sněmovny, aby ochránilo zákonodárce před nezodpovědnými kolegy. Poslancům se nelíbí, že jejich nezařazení kolegové Lubomír Volný a Marian Bojko dlouhodobě nenosí během jednání v Poslanecké sněmovně roušku nebo respirátor.

Několikrát kvůli tomu byli vykázáni z jednacího sálu. Po každém jejich projevu u řečnického pultu musí přijít personál Sněmovny, který místo dezinfikuje.

„Výbor žádá vedení Sněmovny, aby důrazně zasáhlo proti trvalému porušování pravidel ze strany některých poslanců, aby se nezvyšovalo riziko covidu-19 u ostatních poslanců a zaměstnanců,“ stojí v usnesení výboru, které na plénu přečetl předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Dodal, že již brzy „budeme mít nějakou ochranu alespoň těch, kteří sedí okolo, ve formě plexiskla“.

Předseda Poslanecké Sněmovny Seznam Zprávám potvrdil, že plexiskla budou v okolí dvou poslanců, kteří odmítají nosit ochranné prostředky.

„Plexisklo bude instalováno u kolegů, kteří sedí vedle nich a nad nimi, aby byli chráněni,“ upřesnil v SMS zprávě pro Seznam Zprávy předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Ochranné plexisklo by se tak mohlo kolem míst obou poslanců objevit v posledním jednacím týdnu březnové schůze plánované od 23. do 26. března. Ve čtvrtek dopoledne Volný a Bojko v sále přítomni nebyli. Tento týden bude Sněmovna jednat ještě v pátek, příští týden je vyhrazen pro schůze výborů.

Úvahy o plexiskle se kvůli počínání Volného a Bojka objevily už v únoru. Vedení Sněmovny a šéfové poslaneckých klubů se ale tehdy shodli na tom, že podobná opatření by oba poslanci využili k předvolební kampani.

Předsedající schůze Volného a Bojka pravidelně napomínají, byli i vykázáni z jednacího sálu. V únoru je ze sálu vyvedla policejní ochranná služba.

Oba poslanci už dříve oznámili, že odmítají nosit ve Sněmovně ochranu nosu a úst. A to údajně z občanských a politických důvodů.

Reklama

Doporučované