Hlavní obsah

Poslanci se chystají volit Radu ČT. Favority jsou Lipovská, Matocha a Veselý

Luboš Xaver Veselý patří mezi favority na post radního České televize.

Reklama

Ve Sněmovně ve středu proběhne další kolo souboje o Radu České televize a pokud se hnutí ANO podaří dohodnout dostatečně silnou koalici, mohlo by se završit několikaměsíční klání o šestici míst z patnácti, která se uvolnila letos.

Článek

Zbývá obsadit tři místa, kandidátů na ně je šest.

Vliv Babišových poslanců je na volbu určující - klub hnutí ANO disponuje 78 hlasy - a projít do Rady ČT bez jejich podpory je nemožné. Představa tzv. Demobloku (ODS, lidovci, TOP 09, STAN a Piráti) je totiž naprosto neslučitelná s výběrem SPD nebo komunistů. Jediné, na čem se nyní poslanci shodnou, je, že tři jména nominovaných uchazečů jsou „naprosto příšerná“ a tři „ucházející“. Trojice jmen je vždy stejná, jen pro každou skupinu s jiným hodnoticím znamínkem.

Pod příslibem anonymity pak poslanci napříč spektrem hovoří o třech scénářích, které můžou ve středu nastat.

Nejběžněji zmiňovaný scénář - z pohledu tzv. Demobloku ten nejpesimističtější a nejpravděpodobnější - je, že ve středu hnutí ANO s podporou komunistů a SPD zvolí do rady České televize trojici ve složení ekonomka Hana Lipovská, novinář a šachista Pavel Matocha a moderátor Luboš X. Veselý.

Tento scénář, který prosazuje většina hnutí ANO a SPD, ovšem má rezervu, a to komunisty. Těm totiž skončila v Radě ČT jejich exposlankyně Ivana Levá a chtějí za ní náhradu, tedy skutečně svého člověka, který bude hájit jejich zájmy, a to nikdo z uvedené trojice není.

Díky nepozornosti v samém úvodu volby do Rady ČT vypadl jejich nominant. Neprošel totiž již do předvýběru, který pro Sněmovnu utvořil její volební výbor, a dodatečně není možné seznam doplňovat. Jediná možnost je nechat volbu doběhnout a místo šesti radních zvolit jen pět a komunistům dát šanci v zcela nové volbě.

Komunisté zatím nerozhodní

Zpravodajský server Info.cz sice v pondělí napsal, že problém chybějícího komunisty by mohl vyřešit příslib dalšího místa v Radě. To by vzniklo tím, že Sněmovna odvolá současného radního Zdeňka Šarapatku, se kterým se někteří poslanci z Babišova hnutí veřejně dohadují.

Poslanci komunistů ale Seznam Zprávám přiznávali, že se jim tato nabídka nepozdává. „Už jen proto, kolik podobných dohod tady nebylo dodrženo,“ odkazoval na zmíněný předchozí „kiks“ jeden z vlivných komunistických poslanců.

A k plánu mají i další výhrady. „Ta trojice je braná spíš jako volba pro Babiše a spol., v jeho prospěch než za nás. To už v televizi nebudeme vůbec,“ komentoval variantu další komunistický politik. „Odvolání Šarapatky teď není náš prioritní zájem, tak nevím, proč bychom se na tom vysilovali,“ dodal s tím, že v budoucnu pro komunisty ale není problém pro jeho odvolání ruku zvednout.

Komunističtí poslanci, se kterými Seznam Zprávy o volbě mluvily, tvrdili, že z jejich pohledu je příhodnější původní varianta - tedy zvolení dvou jmen a jedno místo nechat „na později“, aby měli jistotu, že se s nimi skutečně počítá. O té se mluvilo opakovaně v minulosti a zda aktualizovaná verze s odvoláním Šarapatky projde, bude záležet na jejich důvěře ve spojence.

Koncept Lipovská-Veselý-Matocha pak odmítají i vládní partneři hnutí ANO. Podle informací Seznam Zpráv se poslanci ČSSD dohodli, že zkusí vyjednat ústupek v podobě výměny alespoň jednoho jména z představené trojice. „Budeme všichni volit Zdeňka Holého, bývalého děkana Akademie múzických umění. Zbylé dva každý podle svého přesvědčení,“ uvedl zdroj Seznam Zpráv.

Zdeňka Holého jako jediného možného průchozího kandidáta ze druhé trojice pak jmenovali i poslanci opozice. Ti chtějí jednomyslně volit celou druhou trojici, aby zbytečně nepřihráli hlasy protistraně. Vedle Zdeňka Holého je to Ivan Douda a Michal Klíma.

Berkovec má podporu. Zatím

Během úterního jednání Sněmovny se pak odehrála ještě jedna drobná epizoda, která by mohla do výsledného hlasování promluvit. Klub hnutí ANO hlasoval v tajné volbě o tom, zda podporuje svého kolegu Stanislava Berkovce v čele volebního výboru.

Ten se totiž v březnu před pandemií koronaviru zdiskreditoval poté, co některým poslancům ANO poslal své návrhy na kandidáty do mediálních rad, ve kterých je hodnotil zejména podle jejich vztahu k současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi nebo podle toho, zda budou hájit zájmy hnutí ANO.

Svůj post tehdy nabídl k dispozici, aktuální úterní hlasování klubu ale ukázalo, že většina jeho stranických kolegů stojí za ním a jeho odchod z čela výboru si nyní nepřeje. Hlasování ovšem ukázalo i jinou věc - že i v hnutí ANO je skupinka, byť skutečně malá, které Berkovec a jeho politika vadí a jež nemusí pro kompletní trojici Lipovská-Matocha-Veselý hlasovat.

Reklama

Doporučované