Hlavní obsah
Online

Babiš zuří kvůli Pandora Papers, hrozí žalobou šéfovi Pirátů

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a Ivan Bartoš.

Reklama

aktualizováno •

Předvolební dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

  • Do zahájení voleb zbývají 3 dny. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Poslanci se naposledy sešli na jednání Sněmovny. Řešili závěry vyšetřovací komise k ekologické havárii na Bečvě a odpoledne schválili zmrazení platů politiků.
  • Od rána se ale poslanci vyjadřují také k aféře Pandora Papers, v níž figuruje i premiér Andrej Babiš (ANO). Základní informace o kauze ZDE. Opozice chce, ať Babiš vysvětlí, proč nakupoval nemovitosti skrz offshorové firmy. Má prý ukázat daňové přiznání.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Kdo vyhraje volby? Připravili jsme pro vás vlastní volební model.
  • Poslední schůze volebního období skončila

    Chvíli před půl šestou večer skončila poslední schůze Poslanecké sněmovny v tomto volebním období. Řídící schůze, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip, se s kolegy rozloučil, obrazovky v tiskovém centru zhasly, novináři dopisují poslední články. Znovu se tady sejdou nejpozději měsíc po víkendových volbách. S kým se sejdou, rozhodnou voliči.

    Foto: Seznam Zprávy

    Zhasly už i obrazovky v tiskovém centru.

  • Nakupovací aplikace „Bez Andreje“ má vylepšenou verzi

    Autor aplikace nazvané Bez Andreje, kterou si lidé stahují do mobilních telefonů, vydal krátce před volbami její aktualizaci. Aplikace při nakupování slouží ke čtení čárových kódů výrobku a následně zákazníkovi sdělí, zda jde o zboží vyrobené v holdingu Agrofert. Někteří lidé nenakupováním potravin z Agrofertu vyjadřují svůj spotřebitelský protest proti politice premiéra Andreje Babiše (ANO), jemuž Agrofert prostřednictvím svěřenských fondů patří.

  • Babiš opět odmítl, že by pral peníze, pohrozil Bartošovi žalobou

    Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s informacemi z Pandora Papers odmítl, že by pral peníze. Pokud šéf Pirátů Ivan Bartoš nepřestane s takovými výroky, budu ho žalovat, řekl před odletem do Slovinska na summit lídrů Evropské unie a západního Balkánu. Bartoš dnes v tiskové zprávě uvedl, že Babiš „vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře.“

    „Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze. Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí,“ řekl Babiš.

    „Kauza premiéra Andreje Babiše hýbe v posledních dnech doslova světem. Andrej Babiš vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře,“ uvedl Bartoš. Koalice Pirátů a STAN předsedu vlády vyzvala ke zveřejnění daňového přiznání.

  • Poslanci schválili zmrazení platů

    Platy vrcholných politiků a jejich náhrady možná zůstanou následujících pět let na letošní úrovni. Sněmovna dnes na mimořádné schůzi jejich zmrazení schválila zrychleně už v úvodním kole hlasy 133 ze 134 přítomných poslanců. Vládní platovou novelu nyní posoudí Senát. Pokud by nebyla přijata, odměny ústavních činitelů by od ledna vzrostly podle předběžných údajů zhruba o šest procent.

  • Poslanci si začali vyměňovat osobní invektivy

    Debata o zmrazení platů politiků se ve Sněmovně posunula poněkud jiným směrem. Poslanci se dohadují o stavbách mostů v Praze, o neziskových organizacích na podporu uprchlíků, o denících Jaroslava Faltýnka či rodinných vazbách Jana Čižinského. Padají dokonce osobní urážky, jako třeba parazit. Jedna faktická poznámka stíhá druhou. „Opět opakuji, že diskutujeme o platech ústavních činitelů,“ podotýká předsedající schůze Vojtěch Filip. Marně.

  • Pro média sousedních zemí je největším soustem Pandora Papers Babiš

    Český premiér patří k největším „rybám“, které uvázly v síti mezinárodní investigace. Ve střední Evropě se Pandora Papers netýkají žádného tak vysoce postaveného politika, přesto se nevyhýbají ani státům jako Polsko či Slovensko.

  • Iniciativa: Nejlepší volební program pro vzdělávání mají Zelení

    Nejlepší volební programy pro vzdělávání mají podle expertů z iniciativy Domácí úkoly 2021 Strana zelených, koalice Piráti se STAN a koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Naopak bez konkrétních návrhů na zlepšení ve školství jsou programy uskupení Trikolora Svobodní a Soukromníci, Volného bloku či vládního hnutí ANO. Vyplývá to z hodnocení volebních programů politických stran, uvedl mediální zástupce projektu Domácí úkoly 2021 Jakub Fürst.

    Iniciativa Domácí úkoly 2021 sdružuje neziskové organizace, jako jsou Česká rada dětí a mládeže, Učitelská platforma nebo Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání. Letos na jaře vyzvala politické strany, aby se pro příští volební období zaměřily například na zlepšení podpory vedení škol, zkvalitnění přípravy pedagogů nebo zmírnění nerovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání. Výzvu podpořily mimo jiné Česká středoškolská unie či Asociace ředitelů základních škol.

    Mezi experty iniciativy je podle webu 18 lidí, například spoluautor Strategie 2030+ Jakub Fischer z Vysoké školy ekonomické v Praze, analytik PAQ Research Václav Korbel, výkonný ředitel sítě škol American Academy Ondřej Kania či garant digitálního vzdělávání v Národním pedagogickém institutu Ondřej Neumajer. Koordinátorem projektu je spolek Frank Bold Society.

  • Politická buňka Seznam Zpráv se loučí se současnou Sněmovnou

  • Babiš dostal od Pirátů Potěmkinovu cenu

    Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík při diskuzi ke zmrazení platů udělil premiéru Andreji Babišovi Potěmkinovu cenu za otevírání nedostavěných dálnic. Ocenění udělil i ministryni financí Aleně Schillerové. „Paní Schillerové uděluji čestné uznání za umělecký výkon při otevírání nedodělaného bazénu v hotelu Thermal,“ řekl Ferjenčík. Schillerová diplom z rukou poslance odmítla.

  • Maláčová: Teď to najednou hoří

    Slovo si vzala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která upozornila, že chtěla zmrazit platy politiků už v květnu, na což nepřistoupili poslanci ANO. „Pan premiér zařídil neprosazení na pořad schůze. Teď se to pár dnů před volbami projednává, to je náhodička. Teď to najednou strašně hoří.“

  • Kandidát na prvního vietnamského poslance se prý drží hodnot konfuciánství

    Stovky večerek a menších prodejen po celé zemi, které provozují vietnamští obchodníci, oblepily plakáty adepta na poslance Tran Van Sanga. Šestatřicetiletý vystudovaný marketér s asijskými kořeny na nich sděluje, že se chce stát „prvním vietnamským poslancem v ČR“.

  • Babiš po projevu odešel ze Sněmovny

    Premiér Andrej Babiš po svém úvodním slovu k návrhu na zmrazení platů politiků odešel ze sálu a omluvil se z jednání pro zbytek dnešního dne. Vyhne se tak dotazům a poznámkám poslanců, kteří dnes před schválením pořadu schůze k platům chtěli, aby Babiš vysvětlil svoji kauzu nákupu nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy.

  • Kdo přijde debatovat s Babišem?

    Premiér Andrej Babiš si na sociálních sítích rýpl do koalice Pirátů a Starostů. Nelíbí se mu, že se dva lídři v televizních debatách s ním střídají. Koalice plánuje do středeční debaty na ČT poslat Víta Rakušana, do čtvrteční debaty na Nově pak Ivana Bartoše. Bartoš obratem reagoval.

  • Babiš obhajuje svůj návrh zmrazit platy. Vyřizuje si účty s opozicí

    Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně obhajuje svůj návrh na zmrazení platů politiků v letech 2022 až 2026. Momentálně vypočítává, o kolik jeho vláda zvedla důchody a jak to bylo s valorizacemi důchodů za dob vlády nynějších opozičních stran. Babišův projev je plný osobních útoků na jednotlivé politiky z opozice. „Chceme seniory připravit na případné utahování opasků, zdražování léků a podobně, se kterým koalice ODS a TOP 09 určitě přijde, kdyby se dostala do vlády,“ tvrdí Babiš ve Sněmovně.

  • Cože? Vláda s ANO? To je neslušný nápad, míní Schwarzenberg

    Seznam Zprávy se čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který se dnes naposledy účastní jednání Sněmovny, ptaly, zda se těší na zasloužený důchod. „Zaprvé se netěším, zadruhé není zasloužený, zatřetí to není důchod, protože budu pořád zlobit.“

    Kníže předpokládá, že volby vyhraje ANO, Spolu bude druhé. V posledních týdnech někteří politici Spolu nevylučovali možnost vládnutí s ANO bez Babiše. „Cože? Vláda s ANO? To je neslušný nápad.“

    Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

    Karel Schwarzenberg.

  • Komentátor Seznam Zpráv glosuje premiérův přístup k politice

  • Průzkum: Dvě třetiny lidí odmítají volit bývalé členy StB

    Dvě třetiny občanů nechtějí volit politické strany, za které kandidují bývalí členové komunistické Státní bezpečnosti (StB) či aktivní členové předlistopadové komunistické strany. Nejvíce je odmítají volit příznivci koalic Pirátů se STAN a Spolu. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research a neziskové organizace Post Bellum z letošního září. Za hlavní problémy současnosti označili účastníci průzkumu lhaní, propagandu, korupci a střet zájmů.

    „Volba osobností s komunistickou minulostí je pro občany ČR deklarovaný problém,“ uvedla společnost Post Bellum. Komunistická minulost politiků či spoluúčast komunistů na rozhodování o naší společnosti ale nevidí respondenti jako zásadní problém české společnosti. Stranu, ve které kandidují bývalí členové StB, by ale rozhodně nevolilo 47 procent oslovených lidí, spíše by pro ni nehlasovalo 21 procent občanů. Bývalé členy KSČ pak v politice rozhodně nechce 37 procent dotázaných, dalších 25 procent odpovědělo, že by je spíše nevolilo.

  • Další z kauz premiéra Babiše rozhodně musí ovlivnit nerozhodnuté voliče, míní Bartoš

    Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých byla ještě začátkem roku favoritem voleb, v posledních měsících ale jejich podpora slábne. Do předvolebního klání ale vstupuje další kauza Andreje Babiše. Jak to může změnit výsledky voleb?

    Hostem Ptám se já je předseda Pirátů a lídr společné koalice strany s hnutím STAN Ivan Bartoš. Sledujte ŽIVĚ.

  • Nemluvný Faltýnek se rozpovídal pro noviny svého kamaráda

    Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, jehož jméno je spojené s řadou kauz, se během volební kampaně drží v ústraní a novinářům z celostátních médií se vyhýbá. V minulých dnech ale poskytl „exkluzivní“ dvojdílný rozhovor s titulkem „V poslední době maluji jako pes“ Prostějovskému Večerníku. Jde o regionální periodikum, za nímž v pozici jednatele vydavatelství Haná Press stojí bývalý dlouholetý prostějovský radní za ODS a Faltýnkův kamarád Zdeněk Peichl.

    Faltýnek, kandidující v Olomouckém kraji jako dvojka, vysvětluje v textech své staré kauzy, hovoří o politických cílech i koníčcích. „Já osobně v tuto chvíli nemám žádnou ambici. Pokud budu zvolen, tak bych se chtěl věnovat zemědělcům,“ uvedl Faltýnek, který se pro účely rozhovoru nechal zvěčnit s kytarou. Zatím prý ani neví, zda bude aspirovat na nějakou funkci v hnutí ANO.

    Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

    Faltýnek s kytarou v aktuálním Prostějovském Večerníku.

  • Babiš voličům: Dejte mi moc, nebo na vás kašlu

    Tentokrát už premiér skutečně přestřelil i na svoje poměry, píše v glose Lucie Stuchlíková. To není jen pohrdání parlamentem, to už je nepokryté pohrdání vlastními voliči.

Reklama

Hlavní zprávy