Hlavní obsah

Poslanci se postavili proti Zemanovi kvůli národním parkům. Přehlasovali prezidentovo veto

Zákon o národních parcích potřetí prošel Sněmovnou.

 

Reklama

Pře kvůli novým pravidlům pro národní parky se vedla hlavně kvůli Šumavě. Podle prezidenta novela nezohledňuje specifika národního parku.

Článek

Prezident Miloš Zeman neuspěl ve Sněmovně se svým postojem k zákonu o národních parcích.

Hlava státu ve shodě s většinou senátorů chtěla zvýšit práva tamních obcí a také zrušit plánované rozdělení parků do čtyř zón. A prezidentovi se nelíbí ani možné omezování stavební činnosti v zóně s nejnižší ochranou.

To byly mimo jiné důvody, proč Senát návrh zákona o národních parcích Sněmovně vrátil. Jeho změny však poslanci odmítli a prezident poté návrh zákona vetoval.

Sněmovna tedy hlasovala o nových pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Česku - v Krkonoších, v Českém Švýcarsku, v Podyjí a na Šumavě - už potřetí.

Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón. Tedy na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku.

Měly by se také vymezit trasy a místa pro táboření a také pro splouvání řek. Stát zároveň nebude moci v národních parcích prodávat pozemky. Novela zákona by měla podle Ministerstva životního prostředí zajistit pro národní parky stabilitu a otevřít je šetrné turistice.

Reklama

Doporučované