Hlavní obsah

Poslanci se přou o to, kdo má lepší bič na mobilní operátory

Duel: Piráti se přou s ANO, kdo komu vykrádá návrhy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po dnes už legendárním výroku ministryně průmyslu Marty Novákové o drahých datech, politici vytáhli ve velkém do boje proti mobilním operátorům. A obviňují se, kdo přišel se změnou zákona jako první a kdo má lepší návrh, jak si nechat snadněji a hlavně rychleji převést číslo a uzavřít výhodnější smlouvu.

Článek

Kdo koho ve Sněmovně vykrádá a co to bude znamenat pro nás jako spotřebitele?

V Duelu spolu diskutují Martin Jiránek (Piráti) a Patrik Nacher (za ANO).

Jeden problém, tři návrhy. Poslanci už brzy budou rozhodovat o snahách zkrotit operátory, které sepsalo vládní ANO, opoziční Piráti i TOP 09. Všechny předlohy řeší převod čísla a podmínky, za jakých budou moci zákazníci přejít k jinému operátorovi.

Anketa

Uvítali byste rychlejší ukončení smlouvy s operátorem a přechod k jinému?
Ano
85,2 %
Ne
2,6 %
Je mi to jedno
12,2 %
Celkem hlasovalo 533 čtenářů.

„Vykrádáte nás,“ zní z ANO i od Pirátů

Návrh změny zákona o elektronických komunikacích, který má přinést zkrácení doby pro převedení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti, schválila ve středu vláda. Přechod k jinému poskytovateli mobilních služeb by podle novely bylo možné uskutečnit bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora.

Svůj návrh v úterý představili také opoziční Piráti, kteří plánují snížení pokut za přechod k jinému operátorovi z dvaceti na pět procent. Změna zákona podle nich usnadní příchod čtvrtého operátora na český trh, který by vedl ke snížení cen. A na tiskové konferenci i na svém twitterovém účtu se do Babiše opřeli, že jim téma ukradl.

Babiš se ovšem na tiskové konferenci ohradil proti tomu, že by Piráti téma řešili jako první. Podle něj se dozvěděli v nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi, že v pátek napsal dopis operátorům s konkrétními opatřeními. „A dnes se snaží někomu vnutit představu, že oni teď přicházejí to vyřešit. To samozřejmě není pravda, snaží se nám toto téma nějakým způsobem ukrást a ještě říct, že nic neděláme,“ poznamenal.

Reklama

Doporučované