Hlavní obsah
Online

Koalice zablokovala schůzi ke covidu. Kašlete na lidi, zlobí se opozice

Přímý přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny jsme sledovali online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Poslanci se ve čtvrtek dopoledne sešli na mimořádné schůzi svolané z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k některým koronavirovým předlohám. Návrh programu čítal celkem osm bodů. Koaliční poslanci však program schůze po dvou hodinách neschválili a zasedání skončilo.

- V návrhu programu schůze byly předlohy ODS, které prodlužují odpuštění sociálních odvodů pro živnostníky a pro malé firmy do konce roku. TOP 09 navrhla do programu debatu o podpoře osob samostatně výdělečně činných, které působí v živé kultuře. Projednávat by se měl i vládní návrh na zavedení paušální daně pro některé živnostníky a senátní předloha o jednorázovém státním příspěvku krajům za propad daňových příjmů kvůli epidemii koronaviru.

- Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jako zdůvodnění pro neschválení programu schůze uvedl, že žádný z daných bodů neměl souhlasné stanovisko vlády. Většina bodů je zároveň na programu řádné schůze, která je svolána na příští týden.

  • Farský: Vláda se na lidi vykašlala

    Poslanci hnutí STAN zkritizovali koaliční poslance a vládu za to, že se na lidi v Česku neschválením programu vykašlali. „Koalice se nevykašlala jen na kraje, ale i živnostníky, zaměstnance, zaměstnavatele. Pan premiér, který se na jednu stranu tváří, jak všechno hlídá a kontroluje, dnes nepřišel do Sněmovny, neslyšeli jsme ani slovo vyjádření. Zase si přečteme na sociálních sítích, jak se mu vše daří. Výsledek jeho práce je ten, že jsme na tom nejhůř z okolních států, skoro nejhůř v celé Evropě,“ uvedl.

    Opozice se podle poslankyně Věry Kovářové bude snažit své dnešní body prosadit alespoň na středeční řádné jednání Poslanecké sněmovny.

  • Poslanci program mimořádné schůze neschválili

    Poslanci po dvou hodinách program mimořádné schůze neschválili, a zasedání proto končí.

  • Ministryně práce chce respirátory i pro zdravotně postižené

    Vláda včera rozhodla o distribuci respirátorů a roušek lidem nad 60 let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce u svých kolegů prosadit uvolnění dalších ochranných pomůcek i zdravotně postiženým. „V této rizikové skupině je 700 tisíc lidí, myslím, že bychom neměli zapomínat ani na jejich ochranu,“ uvedla.

  • Maláčová: sociální služby jsou dobře připraveny

    Ministerstvo práce a sociálních věcí denně monitoruje situaci v sociálních službách, řekla poslancům ministryně Jana Maláčová (ČSSD). „Včera jsme po několika měsících obnovili zvyklost, kterou jsme měli po dobu nouzového stavu, že každý týden máme hodinovou videokonferenci se 30 největšími aktéry sociálních služeb, jsou tam i zástupci samospráv, proseniorských organizací. Tento způsob se nám velmi osvědčil, máme okamžitou zpětnou vazbu, co chybí, co zlepšit, co funguje,“ uvedla a dodala, že sociální služby jsou na nadcházející situaci dobře připraveny.

  • Poslanci se scházejí v polovičním počtu

    Poslanci se sešli jen v polovičním počtu. Sněmovní kluby se na tom dohodly kvůli hrozbě koronaviru. Ve stejném formátu se Sněmovna scházela při jarní vlně epidemie. Drtivá většina poslanců přítomných v sále má nasazenou roušku.

  • Kalousek: Neposílejte umělce za kasu

    Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) by vláda měla podpořit živnostníky v živé kultuře, například hudebníky. „Oni si můžou jít sednout za kasu. Ale pak přijdou o možnost denně cvičit. Přijdou o kompetenci. A o kompetence nepřijdou jen oni, ale hlavně my,“ uvedl Kalousek.

  • Mimořádná schůze začala

    Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny začala v 10 hodin. Předseda ODS Petr Fiala poslancům vysvětluje důvody k jejímu svolání a prosí o podporu programu. Z vládních činitelů na schůzi dorazil pouze ministr vnitra Jan Hamáček, ostatní se z různých důvodů omluvili.

  • ČSSD program mimořádné schůze nepodpoří

    Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček novinářům řekl, že sociální demokraté program mimořádné schůze nepodpoří. Většina bodů je podle něj navržená v řádné schůzi, která se koná příští týden. „Vzhledem k tomu, že žádný z těch bodů nemá souhlasné stanovisko vlády, nevidíme důvod, abychom program podpořili,“ uvedl. V lavici Poslanecké sněmovny se podle svých slov dnes hodlá věnovat spíš své ministerské práci, vláda ho včera pověřila koordinací distribuce ochranných pomůcek seniorům. „Pokud to bude potřeba, tak já se vystoupit nebojím, ale předpokládám, že to bude opět spíš opoziční show,“ dodal.

  • ODS: konec podpory živnostníků byl předčasný

    Občanští demokraté chtějí na dnešní schůzi prosadit pokračování podpory živnostníků a malých firem. Do konce roku by podle nich mělo trvat odpuštění povinných odvodů. „Významná část živnostenského a podnikatelského sektoru se stále nachází v kritické situaci,“ upozornil poslanec Jan Bauer. ODS bude zároveň prosazovat návrh z dílny Senátu, který chce, aby stát, podobně jako obcím, poslal kompenzaci také krajům, které přišly o významnou část příjmů. Senát navrhuje mimořádnou podporu ve výši 500 korun na každého obyvatele kraje.

  • Piráti chtějí potlačit chaos, který panuje v komunikaci

    Vláda by podle České pirátské strany měla vyčlenit jednoho člověka, jenž bude komunikovat všechna opatření a nařízení, která vláda v souvislosti s druhou vlnou šíření koronaviru dělá. „V každé situaci, kdy panují zmatky, je nutné držet jasnou komunikační linku, mít jednu osobu, která sděluje opatření, ideálně v pravidelných nebo předvídatelných intervalech a tak, aby opatření byla odůvodněná, aby v ně byla důvěra. Je nepřijatelné, aby se opakovala situace, kdy premiér prohlásil, že nebude potřeba trasovat lidi, kteří jsou bezpříznakoví. To vyvolává velkou nedůvěru,“ vysvětlila poslankyně Olga Richterová.

    Piráti zároveň žádají jasnou metodiku pro odběrová místa, aby se na nich lidé neshlukovali a neohrožovali se možnou nákazou. „Třetí věcí je zjištění našich vnitřních zdrojů, zjištění českých výrobců ochranných pomůcek a jejich kapacity,“ dodala.

  • Piráti chtějí vyřešit ošetřovné a povinný vyměřovací základ OSVČ

    Česká pirátská strana chce na dnešní mimořádné schůzi navrhnout úpravu týkající se povinného vyměřovacího základu pro OSVČ. Živnostníci by podle jejich návrhu měli za dnešní a nadcházející rok platit sociální pojištění podle toho, kolik opravdu vydělají. „Pomohlo by jim to projít současným obdobím, kdy mnozí nemají výdělky tak velké, jak by potřebovali,“ vysvětlil poslanec Mikuláš Ferjenčík. Piráti chtějí zároveň dotáhnout formu vyplácení ošetřovného rodičům v případě, že jejich děti se ocitnou v karanténě. „Současný chaos mezi rodiči je něco, čemu vláda mohla během léta předejít,“ upozornila poslankyně Olga Richterová.

  • SPD program schůze i některé body podpoří, chce peníze pro kraje

    Program mimořádné schůze podpoří hnutí SPD, které kromě vlastních návrhů chce hlasovat i pro některé návrhy opozice, například pro podporu držitelů průkazů ZTP nebo paušální daň. „Jsme zastánci paušální daně od začátku. Návrh vlády na výši obratu 800 tisíc korun je ale podle našeho názoru velmi malý. Chtěli bychom živnostníkům zajistit daleko lepší podmínky pro jejich podnikání. Navrhujeme tedy, aby se tento obrat zvedl alespoň na 1 milion korun,“ uvedl místopředseda strany Radim Fiala. Podpořit chtějí také kompenzační bonus pro krajské samosprávy.

  • KSČM program schůze nepodpoří. Je populistický, míní

    Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik svému klubu navrhne, aby neschválil program dnešní mimořádné schůze. „Všechny body, které tam jsou, jsou součástí řádné schůze, která začíná příští týden, případně je možné je přiřadit. Postrádám smysl schůze, vidím ji jen jako předvolební akci opozice,“ řekl novinářům. „Téměř všechny body na programu jsou dělány silně populisticky,“ doplnila ho místopředsedkyně strany Hana Aulická Jírovcová.

  • Postižení by nemuseli absolvovat kolečko u posudkových lékařů

    Lidovci chtějí dnešní mimořádnou schůzi využít také k podpoře handicapovaných lidí s průkazy ZTP. Lidé s nevratným postižením by podle poslance Víta Kaňkovského už nemuseli po vypršení platnosti průkazu absolvovat další dokazování u posudkových lékařů. „I lidé, kteří mají třeba amputovanou končetinu nebo jsou po těžké mozkové příhodě, musí pravidelně znovu a znovu na prohlídky, které jsou zbytné a jen se prodražují. V době, kdy je zhoršená epidemiologická situace, je to pro ně a jejich rodiny, které je doprovázejí, ještě komplikovanější,“ vysvětlil Kaňkovský.

  • Lidovci chtějí prosadit důchodovou podporu matkám

    KDU-ČSL chce dnes spolu s vládní novelou o dani z příjmů prosadit pravidelnou podporu pro matky a otce samoživitele. Ženy-důchodkyně by podle lidoveckého návrhu měly pravidelně dostávat 500 korun za každé vychované dítě, stejně tak jako muži, kteří vychovávali dítě ve výlučné péči na úkor své kariéry. „Tito lidé jsou dlouhodobě potrestáni, že se věnovali mateřství či výchově dětí na úkor své kariéry a platu. Ženy, které vychovávaly dvě a více dětí, mají statisticky nejnižší důchody. Jsou až o 2,5 tisíce nižší, než je český průměrný důchod,“ uvedl předseda strany Marian Jurečka.

  • TOP 09 chce prosadit zvýšení hranice odvodů pro dohodáře

    TOP 09 zároveň bude prosazovat zvýšení hranice odvodů pro dohodáře, a to na 11 500 korun. „Chceme těm lidem pomoci vydělat si víc,“ uvedla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Strana chce dnes také požadovat po vládě, aby prozradila nejbližší plány pro omezení šíření koronaviru. „Teď musí politici více než kdy jindy respektovat rady odborníků, nikoliv marketérů, kteří se řídí nárůstem či poklesem volebních preferencí,“ dodal lékař a poslanec Vlastimil Válek.

  • Poslanci chtějí podpořit OSVČ v živé kultuře

    Jako první představili na tiskové konferenci před zahájením jednání své požadavky a návrhy poslanci TOP 09. Ti chtějí na mimořádném jednání navrhnout prodloužení období na čerpání kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné pracující v oblasti živé kultury. Několik tisíc takto zaměstnaných lidí by podle Miroslava Kalouska mělo mít nárok na podporu až do 31. srpna. „Zákon o kompenzačním bonusu umožnil všem živnostníkům, kteří museli přerušit činnost, čerpat až do 8. července. Dopady na lidi v kultuře ale pokračovaly dál, rušily se koncerty, představení. Ti lidé jsou bez příjmů, ale s tím, že musí dnes a denně trénovat, aby si zachovali svoji vysokou kompetenci,“ vysvětlil Kalousek.

Reklama

Hlavní zprávy