Hlavní obsah

Poslanci si kvůli případu poslance Roznera pozvou vyšetřovatele a žalobce do Sněmovny

Kauza kolem poslance SPD Miloslava Roznera očima komentátora Jindřicha Šídla.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miloslava Roznera z hnutí SPD chce policie stíhat kvůli výrokům o romském táboře v Letech u Písku.

Článek

Sněmovní mandátový a imunitní výbor začal jednat o tom, zda doporučí, aby byl poslanec Okamurova hnutí SPD Miloslav Rozner vydán k trestnímu stíhání kvůli výrokům o romském táboře v Letech u Písku.

Výbor zatím nerozhodl, ale kvůli posouzení případu si chce pozvat do Sněmovny vyšetřovatele případu, obvodního státního zástupce pro Prahu 4 i zástupce městského státního zastupitelství. Výbor si také vyžádá spis k případu.

„Požádáme o zbavení mlčenlivosti vedle vyšetřovatele nejen dozorujícího státního zástupce, ale také městského státního zástupce,“ řekl předseda výboru Stanislav Grospič z KSČM s tím, že žádost policie o Roznerovo vydání je velice stručně sepsaná.

Roznera chce policie stíhat pro podezření z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. V minulosti totiž při kritice vládního rozhodnutí o odkupu vepřína nedaleko pietního místa v Letech použil spojení „neexistující pseudokoncentrák“.

Sešlo se kvůli tomu několik trestních oznámení. Policie je nejprve odložila. Městské státní zastupitelství jí ale vrátilo případ k opětovnému prověření.

Podle historiků vznikl tábor v Letech v roce 1940 nejdříve jako kárný pracovní pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. V roce 1942 se tábor změnil na sběrný tábor pro Romy. Prošlo jím 1308 romských mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo, přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Nacisté podle odhadů odborníků vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Člen výboru Jakub Michálek (Piráti) novinářům řekl, že Roznerovi předal pozvánku na seminář o holokaustu na českých Romech za druhé světové války, který se ve Sněmovně uskuteční v lednu. „Doufám, že využije tuto příležitost a své vzdělání si tam doplní,“ uvedl Michálek. Proti rasismu se podle něj má bojovat vzděláváním a výchovou.

Poslanec Rozner je shodou okolností členem mandátového a imunitního výboru. Poté, co poslanci začali probírat jeho případ, byl vyloučen z jednání. Jednací místnost opustil po zhruba pěti minutách. Na příští schůzi dostane příležitost se k případu vyjádřit.

Předseda imunitního a mandátového výboru Stanislav Grospič z KSČM nevyloučil, že by už na příštím zasedání mohl výbor o postoji k Roznerovi rozhodnout.

Podle SPD existují pochyby o objektivitě vyšetřování případu, poslanci hnutí deklarovali, že budou proti Roznerovu vydání.

Reklama

Doporučované