Hlavní obsah

Další zpráva tvrdí, že se Zemanův stav zhoršil

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici v září 2021.

Reklama

aktualizováno •

Po dni spekulací o skutečném zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana se objevila další zpráva, že na tom hlava státu není zdravotně dobře.

Článek

Prezidenta Miloše Zemana navštívil v Lánech ošetřující lékař Miloš Zavoral, napsal Deník N s odvoláním na tři anonymní zdroje. Zavoral Zemanovi doporučil návrat do nemocnice, ten to však odmítl.

Informace přichází po dni spekulací o tom, jaký je ve skutečnosti zdravotní stav hlavy státu. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček tvrdí, že prezident se v Lánech připravuje na povolební vyjednávání.

Spekulace o tom, že prezident Miloš Zeman má vážné zdravotní problémy, se začaly šířit mezi poslanci. Vzhledem k blížícím se volbám by měl podle zákonodárců Hrad veřejnost informovat o tom, jaký je skutečný stav hlavy státu.

„Sem do Sněmovny dochází různé zprávy o tom, jaký je zdravotní stav prezidenta, jestli je, nebo není schopen si sednout, jestli je schopen vykonávat svoji funkci. To jsou fámy, a právě proto, aby to nebyly fámy, Hrad musí říct, jak to je,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy poslanec STAN Petr Gazdík.

Poslanec Gazdík upozornil, že se blíží zásadní chvíle z hlediska prezidentských pravomocí – sestavování nové vlády. „Když se třeba od paní ministryně financí dozvídáme, že ‚pan prezident reagoval‘, tak mě to spíše zneklidňuje. Měli bychom mít komplexní informace o zdravotním stavu prezidenta,“ dodává Gazdík.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vážně uvažuje o tom, že i kvůli důležité úloze prezidenta po volbách pošle na Hrad žádost o informaci ohledně zdravotního stavu. S iniciativou souhlasí Gazdík i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Potvrdila, že se o zdraví Zemana šíří fámy a že nemá dostatek informací.

„Dokonce si myslím, že by tak měli učinit soudní znalci, aby byla jistota, v jakém zdravotním stavu pan prezident je a zda je schopen v této situaci zastávat své ústavní role. Zdravotní stav prezidenta podle těch vnějších znaků a jeho pracovní aktivity již mnoho měsíců neodpovídají jeho postavení. Asi je to teď i horší, ale právě proto, aby se zamezilo spekulacím, tak bychom měli být informováni. Nejlépe týmem soudních znalců, kteří pana prezidenta vyšetří,“ navrhuje poslankyně Langšádlová.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na dotazy Seznam Zpráv neodpovídá. Na Twitteru pouze uvedl, že novináři a politici mohou být v klidu.

Jisté je, že prezident se nevrátil do Ústřední vojenské nemocnice, kde byl nedávno hospitalizován. To už v pondělí řekla Seznam Zprávám její mluvčí.

Prezident Miloš Zeman absolvoval po propuštění z Ústřední vojenské nemocnice několik jednání v Lánech. Například s premiérem Andrejem Babišem, ministrem vnitra Janem Hamáčkem nebo ministryní financí Alenou Schillerovou. Delší dobu neudělal žádný výjezd do kraje nebo na zahraniční cestu.

„Sleduji pouze informace, které se objeví v médiích, nebo to, co říká Kancelář prezidenta republiky. Je zde veřejný zájem na tom, aby byl jeho zdravotní stav veřejnosti známý. Myslím si, že informace pro uklidnění veřejnosti by měla hradní kancelář zveřejňovat sama od sebe, a ne pod nějakým tlakem,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Víc informací by uvítal také poslanec ODS Bohuslav Svoboda. „Myslím si, že kdyby ty informace byly podávány tak, jak se to běžně podává, zabránilo by se všem těm pokoutním informacím, spekulacím o tom, jaký ten stav je. Myslím, že to je chyba,“ myslí si poslanec ODS Svoboda.

Hlasování do přenosné volební schránky

– Volič může požádat ze závažných, zejména zdravotních důvodů obecní úřad a ve dnech voleb svoji okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost do přenosné volební schránky.

– Okrsková volební komise však může vysílat své členy s přenosnou volební schránkou pouze v rámci svého volebního okrsku.

Zdroj: Ministerstvo vnitra

Za neetické označuje snahy o zjištění prezidentova zdraví komunistický poslanec Miroslav Grebeníček.

„Problém je v tom, že prezident republiky má zdravotní problémy, on o nich moc dobře ví a skoro mám pocit, že nejsou ani tak utajené, že je nikdo neskrývá. Mně se to nejeví příliš etické, skoro bych řekl, že je to politicky oslintané,“ reagoval na snahu Senátu zjistit víc o zdraví prezidenta poslanec KSČM Grebeníček.

Otazníkem zatím zůstává, kde bude prezident Miloš Zeman volit. V posledních letech odevzdával svůj hlasovací lístek na základní škole na Praze 13. Ředitelka školy ale zatím nemá informaci o tom, že by prezident měl přijet. Běžně to věděla i 14 dní předem.

Je tedy možné, že si prezident Miloš Zeman zařídil hlasovací průkaz a mohl by tím pádem hlasovat kdekoli v Česku nebo může zažádat o volební urnu a odvolí na zámku v Lánech.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční. Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze.

Reklama

Doporučované