Hlavní obsah

Poslanci: Za čtyři měsíce splnila vláda sliby asi z desetiny

Foto: Pixabay

Ilustrační snímek.

Reklama

Poslanecká komise prověřuje efektivitu státní pomoci zasaženým pandemií koronaviru. Chce přijít na kloub tomu, proč některé vládou navržené programy nefungují.

Článek

Ve Sněmovně se v úterý poprvé sešla dočasná komise pro hodnocení účinnost vládní pomoci v rámci programů COVID.

Devítičlenná komise, v níž mají po jednom zástupci všechny parlamentní strany, si vzala za úkol zhodnotit efektivitu státní pomoci v jednotlivých programech. Po jednotlivých ministerstvech nyní bude žádat počty podaných žádostí, úspěšných žádostí a vyplacené pomoci. Na jejich základě bude každého čtvrt roku informovat na plénu Poslanecké sněmovny.

„Jsme na konci července a z dostupných čísel se už ukazuje, že pomoc podnikatelům byla mnohem nižší, než vláda avizovala. Ministryně financí avizovala pomoc ekonomice dosahující 1,2 bilionu korun, po více jak čtyřech měsících od začátku koronakrize ale bylo uplatněno 101 miliard korun,“ upozornil předseda nové komise Zbyněk Stanjura (ODS).

Ke konkrétním číslům se chce komise ale teprve dobrat. „Doufáme, že ministerstva budou vstřícná, abychom to mohli co nejdřív zhodnotit,“ dodal.

Komise ústy svého předsedy kladně ohodnotila například programy pro živnostníky týkající se záloh na sociální a zdravotní pojištění. Naopak chce přijít na kloub tomu, proč není úspěšný třeba program COVID-Sport, kde se z vyčleněné miliardy podařilo „udat“ jen několik desítek milionů korun, anebo program na odsunutí nájemného.

„Budeme žádat ministryni pro místní rozvoj o poskytnutí čísel, kolik lidí o to zažádalo, někde jsem četl, že jen velice málo. Nemá cenu dělat zákon pro několik desítek lidí,“ řekl Stanjura.

Ministerstva vnitra a zdravotnictví se poslanecké komisi budou muset zároveň zpovídat z nákupů zdravotnických pomůcek, za které utratila miliardy. Ministr zdravotnictví zároveň bude muset vysvětlit, podle jakého klíče vybíral nemocnice, které se stát rozhodl za více než 6 miliard korun oddlužit.

Členové by rovněž rádi prošetřili efektivitu státní pomoci, protože řadě podnikatelů, kteří se snažili provozovny neuzavřít a najít si náhradní činnost, stát žádosti o pomoc zamítl, neboť stále fungovaly, což podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) není fér.

„Měli bychom zkusit zjistit, jak široký byl výčet podnikatelů, kteří se snažili pracovat a pak jim na základě toho zamítli žádost. Například když prodejna elektra musela být zavřená, majitelé zajistili výdejnu. Byli ale na 10 procentech běžných tržeb, ale jelikož neměli zavřeno, nemají nárok na podporu. Stejně jako třeba restaurace, které zřídily okénko nebo rozvoz jídel,“ vysvětlil. Na základě těchto dat by poslanci rádi vymysleli nějaké modifikace podpůrných programů pro podnikatele.

Komise rozešle dopisy s žádostí o poskytnutí dat České národní bance a ministerstvům financí, zdravotnictví, průmyslu a práce do začátku příštího týdne. Mandát má dočasná komise do konce volebního období této Sněmovny.

Reklama

Doporučované