Hlavní obsah

Poslanci zatím Volného policii nevydali. Rozhodnou před prázdninami

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Lubomír Volný.

Reklama

Policie podezírá poslance Lubomíra Volného ze šíření poplašné zprávy. Politik tvrdil, že se chystá zabití několik pacientů užívajících lék ivermectin s cílem léčivo zdiskreditovat.

Článek

Mandátový a imunitní výbor se ve čtvrtek zabýval dvěma případy nezařazeného poslance Lubomíra Volného. Poslanci řešili nezaplacení pokuty za lednovou strkanici za předsednickým pultem v Poslanecké sněmovně a také žádost o vydání poslance za šíření poplašné zprávy.

Policie podezírá Volného, že na Facebooku šířil poplašnou zprávu, když uvedl, že se chystá spiknutí, při němž se má zdiskreditovat lék ivermectin. Podle poslance se chystalo zabití několika pacientů užívajících tento lék. O vydání Volného ke stíhání požádala policie minulý čtvrtek.

„Podnět jsme obdrželi a zvolili jsme standardní cestu. Tedy zvolili jsme zpravodaje a požádali jsme o možnost nahlédnout do trestního spisu a o zbavení mlčenlivosti příslušného policejního komisaře i obvodní státní zástupkyně, která má případ na starost,“ uvedl předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič (KSČM).

Jakmile poslanci získají informaci o zbavení mlčenlivosti, pozvou si státní zástupkyni i policejního komisaře k dalšímu jednání výboru. To by chtěli stihnout ještě do prázdnin. Grospič potvrdil, že na jednání bude pozván i Volný s jeho právní zástupkyní. Zbavení mlčenlivosti obou orgánů podle dřívějších zkušeností výboru trvá zhruba dva až tři týdny.

Poslance Volného výbor řešil i v druhém bodě. Poslanec totiž nezaplatil sankci za strkanici u sněmovního pultíku ve výši jednoho poslaneckého platu (zhruba 90 tisíc korun), kterou mu plénum Sněmovny již dříve uložilo. Na zaplacení měl 30denní lhůtu.

Připomeňte si „flákanec“ Lubomíra Volného.Video: psp.cz

Výbor dal pokyn k jednání kanceláři Poslanecké sněmovny, která rozhodne, co dál. Již dříve doporučil, aby poslanec pokutu zaplatil pomocí splátkového kalendáře. Volný však tvrdí, že se ve věci obrátí na Ústavní soud, disciplinární řízení označil za nezákonné.

Lubomír Volný na konci ledna při projednávání prodloužení nouzového stavu vyprovokoval strkanici s několika poslanci ČSSD a ANO poté, co mu předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul mikrofon u řečnického pultu. Volný podle něj nemluvil k věci. Nezařazený poslanec se proto rozhodl si vzít slovo přímo u mikrofonu předsedajícího. Nakonec byl ze sálu vyveden ochrannou službou.

Reklama

Doporučované