Hlavní obsah

Poslancům přišel e-mail se slevou do Okamurova obchodu. Šéf SPD podává trestní oznámení

Foto: Profimedia.cz

Slevu měl Okamura nabídnout i všem zaměstnancům Poslanecké sněmovny.

Reklama

Ze schránky Tomia Okamury přišel poslancům v pondělí e-mail – 25procentní sleva na nákup vánočních dárků z jeho japonského e-shopu.

Článek

Ačkoliv budou poslanci tento týden řešit mimo jiné hlasování o nedůvěře vládě, na sociálních sítích v pondělí večer kolovala zákulisím Sněmovny zpráva s vánočním podtextem.

Zákonodárcům přišla do e-mailu oznámení, že jejich kolega, šéf SPD Tomio Okamura, přeje hezké Vánoce a nabízí slevu na zboží ve svém japonském obchodě.

„Nabízím vám proto skvělé japonské dárky – sushi set vše v jednom, jídelní sety, krásné hůlky na jídlo, jídelní krabičky pro váš oběd či svačinu, skvělé japonské čaje tradičního výrobce Itohkyuemon v hezkém balení a mnoho dalšího. A to se speciální poslaneckou slevou 25 %,“ stálo v e-mailu, který na začátku zdůrazňoval křesťanskou tradici Vánoc.

Foto: Facebook Jana Čižinského

Printscreen údajného Okamurova mailu poslancům. Zdroj: Facebook poslance Jana Čižinského

Zatímco se zpráva o e-mailu šířila na sociálních sítích, kde na ni několik poslanců reagovalo, mluvčí Tomia Okamury Michaela Dolenská popřela, že by za ní stál sám Okamura.

„Momentálně s asistenty prověřujeme jeho e-mailovou adresu, budeme rozhodně podávat trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekla Seznamu.

Ještě předtím ale e-mail stihl vyplout na povrch na Twitteru. „Chtěl jsem to smazat jako spam. Pak jsem si ale všiml odesílatele,“ sdílel ho lídr Prahy Sobě Jan Čižinský.

„Tomio je borec. Před týdnem chtěl zamrazit poslancům platy na dalších 20 let. Teď jim nabízí speciální poslaneckou slevu 25 % na sushi či krásné hůlky na jídlo. Frajer,“ okomentoval ho později i poslanec za ČSSD Jan Chvojka.

Podobně v úterý reagoval i předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. „Pakliže je to pravda, pak mě to ani moc nepřekvapuje. Pan Okamura dlouhodobě působí v politice pouze za účelem svého finančního obohacení,“ zakončil.

Poslanci, kteří e-mail na sociálních sítích komentovali, nakonec zveřejnili omluvu. Po rozkliknutí hlavičky mailu totiž jde rozpoznat, že o originální adresu ze systému Poslanecké sněmovny nejde. Jedná se jen o podvrh z externí adresy, která pravý Okamurův e-mail pouze napodobuje.

Nabídka na slevu byla určena i všem zaměstnancům Sněmovny a přátelům i blízkým poslanců. Promo e-mail vysvětloval třeba i to, jak se do Okamurova obchodu dostanou, kdy jsou otevírací hodiny a do kterého data objednání může garantovat doručení před vánočními svátky.

„Z vlastní zkušenosti bych vám doporučil nenechávat dárky na poslední chvíli a objednat tovar s předstihem. V případě nákupu do pondělí 17. prosince jsme schopni garantovat doručení k vašim rukám do pátku 21. prosince,“ sliboval e-mail.

Reklama

Doporučované