Hlavní obsah

Poslanec ANO Bláha ve Sněmovně radil, jak obejít zákon a neplatit poplatky

Sněmovní 4 a rubrika „za pultíkem“: Jak poslanec ANO Jiří Bláha radí obcházet zákony.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákonodárce radí: Když kupujete televizor, nesmíte tomu v žádném případě říkat televizor, ale jedině monitor!

Článek

„Děláte chybu, že to platíte,“ zakřičel poslanec ANO Jiří Bláha do mikrofonu u pultíku ve Sněmovně. Politici zrovna debatovali o tom, zda je fér současný způsob autorských poplatků, které musejí například hospodští povinně odvádět za to, že svým zákazníkům pouštějí hudbu z rádia nebo televizi jako kulisu.

„Já mám deset provozoven. Deset. A ani v jedné neplatím ani korunu. Chodí tam pravidelně na kontrolu a nikdo nechce nic. Oni se budou snažit, aby dostali co nejvíc peněz od těch lidí, kteří nejsou schopni se bránit. To je normální záležitost. To je jako u pokuty, když jdete po ulici, když postavíte špatně auto,“ rozohnil se Bláha, jinak podnikatel, který v Libereckém kraji provozuje pekárny, cukrárny a obchody.

Pirátský poslanec Petr Třešňák okamžitě poprosil kolegu Bláhu, aby se i ostatními podělil o své know-how, jakým způsobem mohou ostatní majitelé provozoven ve skutečnosti takto obcházet systém.

„V okamžiku, kdy uvedete, že používáte televizor jako monitor, tak prostě nemusíte platit nic. Je to jenom neznalost. Chce to, už když kupujete tu záležitost, tak to musíte uvést, na co to budete používat. A ne to kupovat jako televizor! Pak nezaplatíte ani korunu!“ odpověděl Jiří Bláha.

Jiný poslanec, Petr Pávek ze STAN, zase velmi ostře kritizoval autorské svazy jako „parazity a pijavice“, kteří jen vybírají neuvěřitelné peníze ze všech stran, ale šidí umělce, jimž toho z vybrané sumy nakonec stejně moc nedají.

„Já si musím v tom rádiu, když někam přijdu, vyslechnout kromě písniček i komentáře nějakých vtipálků, kteří mi třeba nepřijdou vtipní. Já to musím přetrpět. Ti lidé musejí přetrpět i naše proslovy. Vždyť i my jsme tam také. I my jsme odvysíláni ve veřejném prostoru. No tak co? Tak jako prostě zpoplatníme ty naše řeči jako že na to máme duševní vlastnictví?“ rozesmál celý sál Pávek.

Podrobnosti v úvodním videu. Rubrika „Za pultíkem“ je součástí politického magazínu Sněmovní 4 Václava Dolejšího, který můžete v premiéře sledovat každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sněmovní 4 (celý pořad): Skončí Robert Plaga jako ministr a urovnal se vztah mezi Jaroslavem a Andrejem? Nezapomnělo ANO na podnikatele a co bylo vlastně vráceno v restitucích církvím?Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované