Hlavní obsah

Poslanec ANO makal tak, že si musel svolat schůzi Českých drah do zasedačky šéfa Sněmovny

Foto: ČTK

Milan Feranec je nejen poslancem ANO, ale i předsedou dozorčí rady Českých drah.

Reklama

Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová říká, že podobná zasedání ve Sněmovně má schválit kancléř. Ten ale o ničem nevěděl.

Článek

V reprezentačních prostorách předsedy Sněmovny Radka Vondráčka se ve středu uskutečnilo pro toto místo netradiční jednání.

Vondráčkův kolega z hnutí ANO poslanec Milan Feranec svolal do předsedovy zasedací místnosti schůzi dozorčí rady Českých drah, které je předsedou.

Využití těchto prostor mu jeho spolustraník z ANO a předseda Sněmovny Vondráček povolil. Z jeho slov plyne, že proto, že by Feranec obě funkce při schůzi Sněmovny nestíhal.

„Ve stejnou dobu probíhají třetí čtení zákonů a pan Feranec se může účastnit hlasování,“ zdůvodnil Vondráček, proč kolegovi vyhověl.

Podle Ferance se schůze Sněmovny tento týden už konat neměla.

„Dozorčí rada se tedy přesunula. Došlo k tomu poprvé za poslední čtyři roky,“ uvedl Feranec, proč orgán významné státní firmy s tržbami bezmála 34 miliard korun zasedal ve sněmovním provizoriu.

Video: „My ty prachy seženeme.“ Tak vládne kabinet premiéra Andreje Babiše:

Vláda Andreje Babiše.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Poslanec ANO sice mohl zastat dvě práce najednou – jak pro voliče, tak pro významnou státní firmu – a mohl přebíhat mezi oběma jednáními, avšak kancelář Sněmovny o schůzi Českých drah nevěděla.

„V žádném přehledu plánovaných akcí jsem nic takového zatím nenašel,“ prohlásil ředitel tiskového oddělení Roman Žamboch, který však zároveň uvedl, že v případě akcí v prostorách předsedy Sněmovny (stejně jako poslaneckých klubů) není nic takového nutné.

Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová z ODS Seznamu na druhou stranu řekla, že pořádání podobných jednání musí vždy schválit kancléř Jan Morávek.

„Zkuste si představit, že by si paní profesorka a poslankyně Válková podobně zvala studenty do Sněmovny ke zkouškám,“ komentuje Němcová konání Ferancovy schůze ve Sněmovně.

Lidovecký poslanec Jan Bartošek mluví podobně. V této souvislosti ukázal Seznamu i nová pravidla pro konání akcí ve Sněmovně, který poslanci dostali. V něm se mimo jiné uvádí, že jednotlivé akce schvaluje vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny.

Feranec uvedl, že o nutnosti schválení jednání kancléřem nevěděl. „Zajišťovala to moje asistentka,“ řekl s tím, že Sněmovna žádné náklady spojené se zasedáním dozorčí rady nehradila.

Reklama

Doporučované