Hlavní obsah

Rasistický motiv útoku na Feriho? „Sám si nepamatuji. Ale svědci slyšeli něco o negrech“

Rozhovor s poslancem TOP 09 Dominikem Ferim.Video: Seznam

 

Reklama

Policie už zná identitu obou podezřelých, nikoho zatím neobvinila.

Článek

Poslance TOP 09 Dominika Feriho v neděli napadli dva muži na ochutnávce vín v Boršicích na Uherskohradišťsku. Dvaadvacetiletý opoziční politik byl převezen s řeznou ránou na zádech do nemocnice, po vyšetření byl propuštěn.

A jak napadení proběhlo? „Byli jsme s kamarády na koštu vína. Já jsem si šel pak ven zakouřit. Nějak jsem měl v ruce koštovací skleničku, hledal jsme v kapse, jestli mám cigarety. Koukám do země a vidím, že někdo přichází. Zvednu hlavu. Byl tam nějaký pětadvacetiletý muž. A ptá se mě: Ty jsi Feri? Já říkám: Jasně, jak můžu pomoct? Ani jsem to nestačil doříct a už do mě začal mlátit. Tak jsem si nějak kryl hlavu. A pak, když ho ode mě odtrhli lidé, kteří kolem byli, a mí přátelé, tak jsem si všiml, že po pravé straně tam byl nějaký druhý útočník, starší pán. Nedovedu posoudit, jestli i on mě napadl, nebo ne. Ale podle svědků jsem prý pár ran dostal. Začal jsem cítit, že rány v zadní části hlavy asi nemohly být od toho jednoho,“ popisuje poslanec TOP 09.

Následně někdo z přítomných zavolal policisty a přijela sanitka. „Mně se udělalo trochu nevolno, protože těch ran do hlavy že – ač lékaři říkají, že mám bohatý vlasový kryt, tak prostě těch ran bylo tolik, že se mi neudělalo úplně nejlépe. A oni naznali, že bych měl být převezen,“ dodává.

Feri měl po útoku také řeznou ránu na zádech. „Oni na místě říkali, že to může být od nějakého nože. Ale pak mi říkali v nemocnici, že to může být třeba od skleničky, což by se tam nabízelo, nebo nějakého parapetu, hromosvodu nebo něčeho takového,“ vysvětluje.

Oba útočníky si Feri vyfotil a fotky předal policii. Zatím je vše ve stadiu prověřování v rámci trestního řízení. Nikdo nebyl obviněn. Policisté v neděli večer zjistili totožnost podezřelých z útoku, jde podle nich o muže z Uherskohradišťska ve věku 25 a 48 let. „Policisté zjišťují veškeré informace, které souvisejí se samotným incidentem, zkoumají zejména motiv útoku a zjišťují, jaké okolnosti incidentu předcházely,“ uvedla krajská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Policie už v neděli uvedla, že zjišťuje, zda nebyly spáchány trestné činy výtržnictví, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví. „Podle dosud zjištěných informací se jedná o ojedinělý konflikt místního charakteru související zejména se samotným námětem akce a požitým alkoholem,“ dodala včera policejní mluvčí.

Sám Feri nedovede říct, zda měl útok rasistický motiv. „Já jsem začal dostávat rány a vůbec jsem netušil, co se kolem mě děje. Svědci ale vypověděli, že tam zaznělo něco ve smyslu ‚Negři nejsou lidi’. Nebo něco takového. Ale to musí policie prověřit a nějak podle svědeckých výpovědí zrekonstruovat, co se tam dělo.“

Na dotaz Seznamu, jestli si pořídí ochranku, řekl, že žádná bezpečnostní opatření nechystá. „Nikdy jsem ochranku neměl, to mi přijde jako přestřelený krok, krok mimo. Někdo mi psal, ať si udělám zbrojní průkaz. To je také mimo. Já bych si jenom přál, aby tohle bylo mimořádné, abychom jako poslanci nemuseli mít obavu, že se nám to může stát. Tady nehraje roli stranická knížka. Je to trestuhodné, ať se jedná o poslance jakékoli strany a k demokratickému státu to nepatří.“

Reklama

Doporučované