Hlavní obsah

Feri po obviněních ze sexuálního násilí rezignoval. Nebude ani kandidovat

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Dominik Feri.

Reklama

aktualizováno •

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) složil svůj mandát a nebude kandidovat ani v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny.

Článek

Po obviněních ze sexuálního násilí, které publikoval Deník N a Alarm, se poslanec Dominik Feri (TOP 09) rozhodl rezignovat na poslanecký mandát. „Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb. Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ uvedl v prohlášení.

Příběhy osmi žen a dívek sepsal Deník N a server Alarm, a to poté, co se o obviněních začalo diskutovat na sociální síti Twitter. Další svědkové jejich výpovědi přímo či nepřímo potvrdili.

Případem se už začala zabývat i policie. „PČR se z úřední povinnosti začala zabývat informacemi, které byly dnes zveřejněny ve sdělovacích prostředcích k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup ve věci,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Feriho postoj ocenila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Dominika považuji za svého přítele a věřím, že očistí své jméno. Pro politiky však platí presumpce viny a já osobně po tom vždy volala. Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla Adamová.

V podobném duchu reagoval i bývalý předseda TOP 09.

„Dominik Feri je politikem TOP 09. Tedy politické strany s jasně ukotvenými zásadami. Žádné ‚kňučení‘ o okopávání kotníků, či o špinavé kampani. Jasné a nevyhýbavé přijmutí odpovědnosti. Děkuji za tento postoj a přeji hodně štěstí,“ napsal na Twitter expředseda Miroslav Kalousek (TOP 09).

Daleko kritičtější jsou vládní představitelé z ČSSD. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) okomentoval obvinění Feriho z pohledu otce.

„Nevím, jestli Dominik Feri porušil zákon a někoho znásilnil. Ale i podle jeho reakcí je zřejmé, že se k ženám opakovaně zachoval dost ohavně. Mám malou dceru a doufám, že až vyroste, nepotká na večírku nikoho, jako je on. A neuvidí ho ani v TV jako politika,“ napsal na Twitter.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zase aféru spojila s politikou TOP 09.

„Jestli jsou pravdivé výpovědi o chování poslance Feriho, pak to bohužel zapadá do schématu jednání TOP 09. Reálné činy jsou přesným opakem líbivých slov,“ uvedla Maláčová na Twitteru.

Zatarasil dveře a vrhnul se na mě

Svědectví, která sesbíraly Deník N a server Alarm, popisují, že Feri se údajně dopustil nejen sexuálního nátlaku, ale i znásilnění.

„Vzal noční stolek a zatarasil jím dveře, abych nemohla z pokoje odejít. Opakovala jsem, že s ním sex mít nechci, a žádala ho, ať v nátlaku a fyzickém dobývání přestane. Utrhl se na mě, ať prý držím hubu a už nic neříkám, a pak se na mě vrhnul a měl se mnou sex navzdory opakovanému nesouhlasu,“ uvedla například jedna z obětí.

I předseda KDU-ČSL Marian Jurečka proto ocenil, že chce dnes již bývalý poslanec Feri nejprve očistit své jméno.

„Oceňuji tento dnešní krok Dominika Feriho, dává tím prostor prošetřit obvinění na něj vznesená. Vyšetřování ať prokáže, kde je pravda,“ uvedl šéf KDU-ČSL. Strana společně s TOP 09 a ODS kandiduje v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny v koalici pod názvem SPOLU.

Právě na pražské kandidátce SPOLU měl Feri v říjnových volbách kandidovat, a to na čtvrtém místě. Zatím není jasné, kdo bude jeho náhradníkem. Jeho současné místo poslance by ale měla zaplnit filmová dokumentaristka Olga Sommerová. Podle výsledků sněmovních voleb z roku 2017 je první náhradnicí.

Reklama

Doporučované