Hlavní obsah

Poslanec SPD nechává vydělávat spolustraníka. Otevřel si v jeho domě kancelář

Předseda bezpečnostního výboru má kancelář v domě spolustraníka z SPD.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Jihlavský podnikatel František Dašek loni před volbami kandidoval také za hnutí Tomia Okamury. Poslancem se nakonec nestal.

Článek

Poslanec hnutí SPD Radek Koten nechává z náhrad, které náleží k jeho poslaneckému mandátu, vydělávat svého spolustraníka.

Poslaneckou kancelář si předseda bezpečnostního výboru zřídil v centru Jihlavy, a to přímo u místního podnikatele Františka Daška.

Také Dašek stejně jako Koten loni kandidoval ve volbách do Sněmovny. Byl na osmém místě kandidátky. Poslancem se nestal. Přesto teď může inkasovat stovky tisíc ročně z náhrad, které dostává na provoz kanceláře jeho spolustraník.

Zástupci SPD v tom problém nevidí. „A co je na tom špatně?“ ptal se Kotenův poslanecký asistent Petr Paul na dotaz Seznamu.

„Mně to přijde naopak logické. Jestliže si budete zřizovat kancelář tam, kde jsou dobré prostory a ten, kdo je třeba váš podporovatel. Já s tím samozřejmě nemám sebemenší problém,“ uvedl předseda SPD na Vysočině Karel Fink.

Poslanci mohou čerpat na provoz svých kanceláří až 30 tisíc korun měsíčně. Tedy zhruba 360 tisíc za rok.

Na otázku Seznamu, jakou konkrétní částku Koten podnikateli platí, poslanec SPD neodpověděl. Neuvedla to ani mluvčí hnutí Tomia Okamury Michaela Dolenská. Vysvětlila jen, proč se poslanec usídlil právě v domě podnikatele Daška.

„Pan Koten si pronajal kancelář v centru, s dobrou obslužností, parkováním v nových prostorách historické zástavby, a to s výtahem. Nabídku přijal, protože byla oproti ostatním nabídkám cenově přijatelná,“ řekla Dolenská.

V domě Františka Daška v Jihlavě nesídlí jen poslanec Radek Koten. Uvnitř je také regionální klub SPD na Vysočině.

Koten není jediný z poslanců hnutí Tomia Okamury, kdo si kancelář u podporovatele SPD zřídil. Další podobný případ se týká poslankyně Karly Maříkové. Ta má kancelář v domě, jehož majitelé měli na plotě před volbami vyvěšený plakát SPD.

Reklama

Doporučované