Hlavní obsah

Bývalý tajemník SPD znovu vysvětloval soudu, proč posílal Židy do plynu a Romy na šibenici

Jaroslav Staník vysvětlil soudu, co považuje za akademickou debatu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

„Tam večer ty drinky jedou. Tam měl každý to svoje pivečko, vínečko,“ popsala vedoucí sněmovní restaurace zábavu, která skončila před soudem.

Článek

U Obvodního soudu pro Prahu 1 pokračoval ve čtvrtek proces s někdejším tajemníkem hnutí SPD Jaroslavem Staníkem kvůli jeho výrokům na adresu menšin.

„Jestli jsem říkal, že cikáni jsou plémě nečisté a že by se měli bez soudu věšet, tak jsem jen citoval výroky Jana Husa a císaře Karla VI.,“ vysvětloval soudu věty, za něž je obžalován z podněcování k nenávisti a popírání genocidy.

Staník podle výsledků policejního vyšetřování na podzim 2017 vykřikoval v restauraci v Poslanecké sněmovně mimo jiné výroky o plynování Židů nebo o střílení homosexuálů. Od sám tvrdí, že šlo v podstatě o akademickou debatu.

Podle svědků byl ale opilý, nenávistnými výroky připoutával pozornost a lidem v restauraci vulgárně nadával.

„Tam večer ty drinky jedou. Tam měl každý to svoje pivečko, vínečko,“ popisovala soudu tehdejší situaci ve sněmovní restauraci její vedoucí. Ona sama nenávistné výroky přímo neslyšela.

Na vlastní uši ale vše slyšela další svědkyně, tehdejší tajemnice ministryně práce Michaely Marksové.

Soudu potvrdila, že výroky, které obsahuje obžaloba, ze Staníkových úst opravdu zazněly. „Bylo to, jako kdyby se vám najednou zhmotnily všechny nenávistné diskuse z internetu. Byl to nejhorší zážitek mého života,“ řekla svědkyně.

Potvrdila také to, že i jí osobně Staník vulgárně nadával. Ten se snažil v soudní síni svědkyni nadávky vysvětlit tím, že se mu nelíbily její vlasy.

Už v prosinci soudkyně vyslechla některé svědky z řad poslanců. „Já jsem ty výroky přímo neslyšela. Mám to jen zprostředkované. Mně pouze říkal Marksová-Engelsová, ale tak mi říká i současný předseda Senátu Kubera. To neberu jako urážku,“ řekla bývalá ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD. Naopak velmi dobře slyšel výroky bývalý poslanec Okamurova Úsvitu Marek Černoch. „Hlas pana Staníka dobře znám, takže jsem se určitě nemohl splést, že to byl on,“ vysvětloval Černoch soudu.

Soud potřebuje vyslechnout ještě jednoho svědka, který se z dnešního jednání omluvil. Soud tak bude v řešení případu pokračovat na konci února. To by také mohl vynést rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované