Hlavní obsah

Poslanecké platy se mají skokově zvednout. Piráti a SPD kvůli tomu svolají mimořádnou schůzi

Tisková konference Pirátů a SPD po jednání Poslanecké sněmovny.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Platy by se od 1. ledna měly zvednout o 6 tisíc, ale možná také o dalších 8 tisíc korun.

Článek

Poslanci SPD a Piráti sebrali 40 podpisů ke svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí zpomalit růst platů zákonodárců po Novém roce.

Tento týden se o to marně pokoušeli – jednak při úterním druhém čtení novely a pak i v pátek, kdy se neprosadili projednávání novely napevno do programu a to tak, aby se stihla projednat do konce roku.

Mimořádná schůze by proto měla být svolána v takovém termínu, aby odpovídal potřebným lhůtám, které jsou předepsány k projednání.

Hnutí SPD a Piráti mají přitom o přibrzdění růstu platů jiné představy. SPD navrhuje zmrazit platy vrcholných politiků na další tři roky. Piráti je chtějí počítat z průměrné mzdy v celé ekonomice, nikoli z průměru ve veřejné sféře, jak je tomu nyní. Navíc by podle nich měli poslanci a senátoři čerpat nemocenskou stejně jako zaměstnanci.

Pokud se změna neprosadí, platy politiků automaticky vzrostou po 1. lednu. Plat poslance a senátora se má podle dřívějších informací zvýšit  asi o 6000 korun. A pokud by předloha schválena nebyla, zvýšil by se o dalších 8000 korun.

Pro letošní rok se základna pro výpočet platů počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Vláda ANO navrhla, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5. Pokud Parlament předlohu schválí, bude se růst platů odvíjet pouze od růstu mzdy v nepodnikatelské sféře a platová základna se bude vypočítávat podle stejného koeficientu jako letos.

Není ale jisté, zda novela projde celým schvalovacím procesem tak, aby mohla začít platit od ledna.

Reklama

Doporučované