Hlavní obsah

Poslanecké vyšetřování OKD vázne. Sobotka se omluvil, Bakala si předvolání zatím nevyzvedl

Zdeněk Bakala.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pondělí ráno začalo další zasedání poslanecké komise, která chce řešit situaci ohledně privatizace OKD. Poslanci si odhlasovali, že bude komise neveřejná. Zároveň se zákonodárcům už ale hromadí „omluvenky“ od předvolaných.

Článek

V pondělí před poslanci předstoupil někdejší náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina a úředník, který na ÚOHS posuzoval, zda se při prodeji OKD nejednalo o nedovolenou státní podporu.

„Já sice měl na ministerstvu na starost hornictví, ale nikoli privatizaci. Za tu byl zodpovědný jiný náměstek, který bude asi vyslýchán jindy,“ řekl při odchodu novinářům Pecina. Na co konkrétně se ho poslanci ptali, říci nechtěl.

V úterý ráno měl podle původních informací dorazit před poslance bývalý premiér Bohuslav Sobotka, ve středu odpoledne někdejší spolumajitel OKD Zdeněk Bakala.

Nyní to ale vypadá, že ani jedna z klíčových figur privatizace těžařské společnosti před poslance nedorazí. Podle poslance Pirátů a předsedy vyšetřovací komise Lukáše Černohorského se Sobotka omluvil. „Tento týden tady není, samozřejmě mu bude sdělen náhradní termín,“ uvedl k tomu poslanec.

Tento týden se zřejmě nedostaví ani Bakala. Ten se však neomluvil. „Nemáme informaci o tom, že by převzal předvolání. V pátek to ještě leželo na poště,“ odpověděl na dotaz reportérky Seznamu Černohorský s tím, že nyní se čeká na případnou doručenku.

Stejně je na tom sociálnědemokratický exministr průmyslu Milan Urban. Ani v jeho případě nedorazila doručenka.

Dalším z předvolaných, který nyní pravděpodobně vypovídat nepřijde, je europoslanec Pavel Telička. Ten působil jako člen představenstva NWR (mateřské firmy OKD) a člen dozorčí rady RPG byty.

Nyní poslanci podle Černohorského řeší, zda se bývalý eurokomisař Telička omluvil, nebo odmítl svědeckou výpověď. „Pokud se omluvil, tak mu budeme hledat náhradní termín. Pokud odmítl podat svědeckou výpověď, tak to pro něj bude mít právní následky,“ řekl Černohorský.

Členové komise chtějí prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat.

Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD. Výsledky má předložit plénu na podzim příštího roku.

Minoritní podíl v OKD získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest, která už část akcií držela. Podle žalobce byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Kauza je také projednávána soudy.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým Karbon Invest patřil, prodali OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od 9 do 12 miliard korun. Později se majitelem OKD stala firma vlastněná třemi britskými investičními fondy. Loni se OKD dostala do insolvence, akcie nástupnické společnosti v dubnu převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Reklama

Související témata:

Doporučované