Hlavní obsah

ODS byla založena u nás v kuchyni, výzvy k odchodu nevyplním, odmítá Klaus ml. žádost poslaneckého klubu, aby ho opustil

Poslanec ODS Václav Klaus mladší.

Reklama

Poslanecký klub ODS ve čtvrtek vyzval Václava Klause mladšího k odchodu z klubu. Klaus svým jednáním dlouhodobě stranu poškozuje, píše se v usnesení po večerním jednání klubu. Klaus výzvu odmítl.

Článek

Klaus ČTK řekl, že výzvě nevyhoví, a pokud bude vyloučen, obrátí se k voličům. Poslanec v úterý přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Poslanci ODS považují výrok za nepřijatelný a distancují se od něj.

Poslechněte si, co Klaus ve Sněmovně řekl:

Václav Klaus ml. příměr použil při projednávání nových pravidel ochrany soukromí.Video: Seznam Zprávy

Podle Klause je v ODS skupina zasloužilých funkcionářů, kteří už stranu kdysi dovedli ve volbách z 30 procent na šest. „Ti mě nenáviděli od prvního dne, co jsem tam vkročil, a teď se jim velice hodilo to možná příliš drakonické přirovnání ohledně ztráty suverenity českého Parlamentu,“ řekl ČTK.

„Já nějaké výzvy k odchodu rozhodně nevyplním. Já jsem kandidoval za ODS. ODS byla založena u nás v kuchyni a ctím původní hodnoty, jak byla ta strana založená. Já si počkám, až mě případně vyloučí, a pokud se tak stane, tak se obrátím k voličům,“ doplnil.

Klaus příměr použil při projednávání nových pravidel ochrany soukromí, která navazují na unijní nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Za vyjádření sklidil sérii kritických poznámek z řad poslanců ČSSD, KDU-ČSL, Pirátů nebo Starostů a nezávislých, kteří vyzývali Klause k omluvě. Předseda ODS Petr Fiala se ještě v úterý jménem strany omluvil. Klaus připustil, že jeho příměr byl možná drsný, označil ho ale za platný.

Situaci okolo Václava Klause mladšího v úterý pro Seznam komentoval bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.Video: Seznam Zprávy

Standardní rozhodovací proces, podle kterého orgány EU postupují, se nazývá řádný legislativní postup, který spočívá v tom, že přímo volení poslanci Evropského parlamentu (EP) schvalují spolu s Radou EU, tedy zástupci vlád všech zemí osmadvacítky, předpisy navržené Evropskou komisí (EK) a předkládají případné změny.

Předtím, než EK návrh zákona předloží, se posuzuje jeho potenciální ekonomický, sociální a environmentální dopad. Parlamenty členských států mohou proti přijetí předpisů vznášet námitky. Pokud se stanovisko EP a Rady EU liší, přichází na řadu druhé čtení. V opačném případě může být navrhovaný právní předpis přijat. V případě rozdílných stanovisek přichází ke slovu dohodovací výbor, který hledá řešení. Během posledního čtení může návrh zablokovat jak EP, tak Rada EU.

Klub ODS řešil jiné Klausovy výroky také v srpnu minulého roku. Syn bývalého prezidenta a zakladatele ODS si v té době vysloužil kritiku mimo jiné za článek, v němž zpochybnil českou vojenskou misi v Afghánistánu. Podle stranické kolegyně Jany Černochové v něm Klaus uváděl nepravdivé informace.

Proti vlastní straně se tehdy Klaus postavil i oznámením, že ve volbách do Senátu podpoří spolupracovníka svého otce Ladislava Jakla, který kandidoval v Praze 2 s podporou SPD. Jakl tehdy skončil pátý, za ODS kandidoval herec Vladimír Kratina a byl třetí. Předseda Fiala tehdy po jednání klubu uvedl, že si poslanci ODS výroky vyříkali.

Klaus mladší stojí v čele sněmovního školského výboru. Podle poslance Petra Dolínka (ČSSD) není možné, aby Klaus jako předseda výboru dále působil. „Dva dny jsem čekal na omluvnou reakci. Nepřišla. Rozhodl jsem se, že v pátek navrhnu jeho odvolání, a to hned jako první bod jednání Sněmovny. Doufám, že návrh získá širokou podporu,“ uvedl na Twitteru.

Reklama

Doporučované