Hlavní obsah

Poslanecký matador Benda: Za křesla ve vládě se s hnutím ANO kamarádit nebudeme. A mluvím za celou ODS

Podívejte se na rozhovor se sněmovním matadorem Markem Bendou o tom, jak by mohla vypadat nová Sněmovna a jakou roli může v dalších jednáních sehrát prezident Miloš Zeman.Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

„Nervák do poslední chvíle.” Tak popisuje v rozhovoru pro Seznam Zprávy čekání na výsledky voleb dlouholetý poslanec ODS Marek Benda. Mandát obhájil z „nepostupového” šestého místa, sněmovní řady proto neopustí díky preferenčním hlasům. A jeho úspěch lidé glosují tím, že je jedinou jistotou těchto voleb.

Článek

Jako druzí na pásce si budou občanští demokraté podle Marka Bendy nárokovat křeslo místopředsedy Sněmovny. „Už z principu nějaké proporcionality si o to strana, která je druhá, musí říct,“ řekl Benda v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Benda: „ODS bude chtít křeslo místopředsedy Sněmovny, postup ANO není rozumný.“

On sám by takovou nabídkou nepohrdl. ODS se chystá obsadit i výbory, které by straně umožňovaly nejlépe kontrolovat práci vlády. Benda nechápe postoj hnutí ANO, podle něj má nejdřív jednat o vládě, pak teprve porcovat sněmovní funkce.

Benda: „My nejsme marketingový projekt na jedno použití, naše role je v opozici.“

Zatím nevidí žádné scénáře, že by se rýsovala nějaká vláda. Postoj ODS se ale podle Bendy rozhodně nemění. Stranu považuje za jednotnou. „Jsme politická strana a tak se musíme chovat. Nemůžeme říct, že všechno změníme a půjdeme se kamarádit za nějaká křesla,“ tvrdí Benda. To, že by ve straně měl někdo jiný názor, považuje za pomluvy konkurence.

Reklama

Doporučované