Hlavní obsah

Poslankyně hnutí ANO je v karanténě, a přece chodí do práce. Má výjimku

Foto: ČTK

Mohu chodit z práce do práce a setkávat se s omezeným počtem osob, nemohu chodit do jídelny, nemohu jezdit MHD, musím používat ochranné pomůcky, říká o své karanténě poslankyně Věra Adámková.

Reklama

Do práce chodit mohu, byť s omezením, mám pracovní karanténu, říká poslankyně za ANO a šéfka „týmu vakcína“ Věra Adámková. Specifický model karantény byl lékařce nařízen poté, co onemocněla její sousedka ze Sněmovny Šlechtová.

Článek

Přestože má 13 českých poslanců kvůli onemocnění kolegyně Karly Šlechtové nařízenou karanténu, ne všichni ji tráví doma v izolaci od okolního světa. Poslankyně za hnutí ANO a lékařka v jedné osobě Věra Adámková, která mezi zmíněnou třináctku patří, se i v těchto dnech věnuje své vedlejší pracovní činnosti.

Seznam Zprávy ji ve čtvrtek dopoledne zastihly na pracovišti preventivní kardiologie pražského IKEM, kde už několik let zastává post přednostky a kde má nadpoloviční pracovní úvazek (0,6).

V respirátoru FFP3 od firmy 3M zrovna přecházela ze sesterny do své ordinace a po krátké chvíli zamířila na jiné oddělení pavilonu S2. Podle neoficiálních informací přímo z IKEM dojíždí na pracoviště bez přestávky od začátku tohoto týdne každý den.

Informace o onemocnění poslanecké kolegyně Karly Šlechtové prosákly na veřejnost v úterý, pozitivně testována byla dle dostupných informací už v neděli.

Lékařka a politička Věra Adámková, která je i předsedkyní správní rady VZP nebo předsedkyní sněmovního zdravotního výboru, si je jistá, že nařízenou karanténu nijak neporušuje. Jako zdravotnický pracovník má prý specifické podmínky. „Mám pracovní karanténu. Mohu chodit z práce do práce, setkávat se s omezeným počtem osob, nemohu chodit do jídelny, nemohu jezdit MHD, musím používat ochranné pomůcky,“ vysvětluje Adámková přímo na pracovišti IKEM, jakým omezením se musela podřídit.

Zdůrazňuje také, že má negativní test, přičemž tvrdí, že v tomto období neordinuje a nepřijímá žádné pacienty. V čase návštěvy ale jistý muž v její ordinaci seděl.

„Nám nikdo nic o té karanténě neřekl, ale nepřipadá mi, že by tento týden měla paní profesorka Adámková nějaký jiný režim než obvykle,“ reagoval na dotaz jeden z pracovníků preventivní kardiologie.

Výjimka jen pro jednu profesi

Specifická forma karantény je v Česku skutečně ve výjimečných případech povolena. A to na základě mimořádného opatření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z letošního března. A tuto výjimku má nyní i Věra Adámková.

„Paní Adámková má výjimku Ministerstva zdravotnictví, která říká, že pracovník zdravotnického zařízení může být za určitých podmínek vpuštěn do práce,“ řekla Seznam Zprávám Zdeňka Jágrová, šéfka pražské hygienické stanice.

Podle podmínek tohoto opatření by Věra Adámková měla čtrnáct dní pracovat s respirátorem FFP3, který může používat maximálně osm hodin a poté jej musí vyměnit za nový. Kromě toho musí také například minimalizovat kontakt s ostatními pracovníky a rovněž musí omezit pohyb po zdravotnickém zařízení.

Lékař si také podle tohoto předpisu musí každý den měřit teplotu. „Výsledek měření teploty a aktuální stav pak sdělí nadřízenému vedoucímu zaměstnanci,“ stojí v mimořádném opatření.

Nic z toho neplatí pro jiné profese a pražská hygienička to vysvětluje tím, že ostatní pracovníci by nebezpečí spojená se šířením koronaviru nebyli schopni tak dobře rozpoznat.

„Tvůrcem opatření je ministerstvo. Ale obecně si je zdravotnický personál vědom rizika a dokáže to lépe vyhodnotit než lidé z jiných profesí. Proto to neplatí například pro ajťáky, advokáty nebo městské zastupitele,“ sdělila Seznam Zprávám také Jágrová.

Věra Adámková má mnohaleté vztahy s nynějším premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, jak nedávno pro Seznam Zprávy sama přiznala. Právě on ji měl nalákat do politiky. Kromě celé řady jiných funkcí a pracovních kontraktů je od letošního jara i šéfkou týmu, který se pokouší vyvinout českou vakcínu proti covid-19.

V pražském IKEM má jeden ze svých vedlejších pracovních úvazků. Loni si Adámková v tomto zdravotnickém zařízení podle registru oznámení vydělala 1,23 milionu korun.

Ministr bez karantény

Podle hygieničky Jágrové při udělování výjimky záleží vždy i na tom, jak dlouho byl případně lékař s pozitivně testovaným v kontaktu. „Pokud se jedná o přímý kontakt, tak je to trochu problematické, ale paní Adámková nebyla v přímém kontaktu s poslankyní Šlechtovou,“ sdělila Jágrová, proč mohla poslankyně výjimku získat.

V kontaktu s jedním nakaženým, konkrétně novinářem, byl minulý týden i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ve vládě za ANO), jak sám uvedl. Do karantény přitom nešel vůbec, což je podle Jágrové kvůli tomu, že jeho kontakt s nemocným byl velmi krátký.

„Jejich kontakt nesplňoval kvalifikaci rizikového kontaktu. On mu dával jenom sluchátka,“ popsala Jágrová, proč se také šéf resortu zdravotnictví vyhnul „tvrdé“ karanténě, kterou podstupuje většina Čechů.

Reklama

Související témata:

Doporučované