Hlavní obsah

Pošle Kim Trumpovi k inauguraci dárek? Američané podezírají KLDR z přípravy raketového testu

Severní Korea zřejmě plánuje odpálení mezikontinentální balistické střely.

 

Reklama

Severní Korea zřejmě chystá cvičné odpálení rakety. Objevují se spekulace, že by k tomu mohlo dojít v den Trumpovy inaugurace.

Článek

Spojené státy a Jižní Korea zpozorovaly v KLDR aktivity, které přípravě odpálení střely nasvědčují.

Washington údajně zaznamenal přítomnost dvou mobilních odpalovacích zařízení. Není ale jasné, kdy k odpálení může dojít, ani o jaký typ střely by mělo jít, a tedy, jaký by mohla mít dolet.

Podle jihokorejské agentury Jonhap nejmenovaní vojenští představitelé prohlásili, že KLDR se snaží poslat „strategickou zprávu” nastupujícímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který se úřadu ujme 20. ledna.

O plánu brzy vyzkoušet mezikontinentální balistickou raketu ve svém novoročním projevu informoval severokorejský diktátor Kim Čong-un. Prohlásil, že země dospěla do závěrečné fáze jejího vývoje.

Silnější pozice k jednání

„Soudě podle dřívějšího chování rádi pozdraví (Severní Korea, pozn. red.) nově zvoleného prezidenta nějakým milým překvapením, jako třeba odpálením rakety,” řekl CNN Andrej Lankov z univerzity Kookmin v Soulu.

K teorii s cvičným odpálením střely se přiklání i expert na Severní Koreu Tal Inbar. Podle něj KLDR bude chtít otestovat mezikontinentální balistickou střelu, aby posílila své pozice před případným vyjednáváním s Trumpovou administrativou.

Spojené státy nevěří, že by KLDR udělala takový pokrok, aby dokázala střelu vybavit jadernou hlavicí. Navíc Severní Korea nikdy úspěšně mezikontinentální balistickou střelu neotestovala.

Americké ministerstvo obrany ale uvedlo, že je připraveno čelit provokacím KLDR i během páteční Trumpovy inaugurace. Také ujistilo, že protiraketová obrana ochrání území USA i spojenců.

Reklama

Doporučované