Hlavní obsah

Poslechněte si, jak se měnily hlasy Spejbla a spol. Po smrti Štáchové dostane Mánička už čtvrtou podobu

Hlasy nejznámějších postav Divadla Spejbla a Hurvínka: Mánička zažila největší změny.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Zesnulá Helena Štáchová vlastnila i licenci na jednotlivé loutky z Divadla Spejbla a Hurvínka. Ochranné známky by teď měly přejít na její děti.

Článek

Helena Štáchová stála v čele Divadla Spejbla a Hurvínka 21 let. Od roku 1969 namlouvala ve stejnojmenných příbězích Máničku, ke které jí o dva roky později přibyla i paní Kateřina neboli Bábinka.

Od založení divadla v roce 1930 se v hlavních rolích vystřídalo 6 interpretů. Hlas Hurvínka a Spejbla namlouval do roku 1957 zakladatel souboru Josef Skupa, na kterého navázal Miloš Kirschner, pozdější manžel Štáchové. Posledním a současným interpretem je Martin Klásek.

Máničku a Bábinku převezme Šimsová

Role Máničky doznala největších změn. Měnila se podoba loutky a zpočátku i interpretky. Máničku namlouvala pravidelně jako první Anna Kreuzmannová. Vystřídala ji v roce 1945 Božena Weleková. Štafetu pak převzala v roce 1969 Helena Štáchová, která si k roli Máničky přidala i novou loutku - Bábinku.

Štáchová namlouvala obě role téměř padesát let. Poté, co v noci na pondělí zemřela, by měla její hlas nahradit Marie Šimsová. Návštěvníci Divadla S+H ji mohou znát z nejnovějšího projektu - Spejbl a město hříchu.

Licenci na loutky převezmou děti Štáchové

Štáchová po sobě zanechala ale i ochranné známky na jednotlivé loutky. O licence se musela po roce 2000 soudit s Městským ústavem sociálních služeb v Plzni. Západočeská instituce je dědicem zakladatele divadla Josefa Skupy. Podle ústavu sociálních služeb byl autorem loutek právě Skupa.

Soud dal ale za pravdu Štáchové, která tvrdila, že autorem loutek není zakladatel divadla, ale řezbáři Karel a Gustav Noskovi.

Licence by teď měla přejít na děti Štáchové Denisu a Miloše Kirschnerovy. Oba sourozenci navázali na rodiče a pokračují v tradici v Divadle S+H.

Reklama

Související témata:

Doporučované