Hlavní obsah

Poslední aktér fotbalové sázkařské aféry odsouzen. Dostal podmínku a pokutu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

David Jablonský byl odsouzen v sázkařské aféře.

Reklama

V rozsáhlé aféře si fotbalista David Jablonský vyslechl trest jako poslední z dvaadvaceti obžalovaných.

Článek

Soud ve Strakonicích odsoudil posledního ze 22 obžalovaných v rozsáhlé kauze sázkařských podvodů ve fotbale.

Šestadvacetiletý fotbalista David Jablonský, který momentálně hraje za bulharský tým Levski Sofia, byl toto pondělí zatím nepravomocně odsouzen k 18měsíční podmínce a musí zaplatit také pokutu 20 tisíc korun. Kdyby to neudělal, mohl by skončit ve vězení na deset týdnů.

„Obviněný David Jablonský byl shledán vinným a byl mu uložený trest v trvání 12 měsíců, který byl podmíněně odložen na dobu v trvání 18 měsíců,“ potvrdil Seznamu mluvčí strakonického soudu Roman Winkler.

Obhájce Davida Jablonského – advokát Bronislav Šerák – uvedl, že se pravděpodobně proti rozsudku odvolají.

Další obžalovaní v této kauze si tresty vyslechli už letos v červnu.

Jablonský, který v minulosti hrál třeba za Teplice, se podle obžaloby aktivně podílel na ovlivnění zápasů juniorské ligy.

Tajně pořízené policejní odposlechy dokládají, že s organizátory podvodů byl Jablonský jedna ruka. Ochotně jim třeba poskytoval telefonní spojení na hráče z mnoha dalších klubů. Navíc byl Jablonský za úplatu podle vyšetřování ochoten sám manipulovat zápasy juniorky Teplic, případně navádět i spoluhráče.

Jak mohou sportovní průšvihy ovlivnit kariéru sportovce: 

Video: Zuzana Hodková

Do kauzy zasáhl Nejvyšší soud

Soud ve Strakonicích se naopak musí vrátit ke kauze jiného aktéra této aféry Michala Káníka.

Případ bývalého fotbalisty Českých Budějovicích řešil Nejvyšší soud po stížnosti, kterou podal bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ten uvedl, že byl u Káníka porušen zákon. Nejvyšší soud teď jeho slova potvrdil.

Bývalý fotbalista Českých Budějovicích byl totiž trestním příkazem u soudu ve Strakonicích odsouzen k jednomu roku vězení odloženému s podmínkou na 4 roky.

To bylo maximum, k jakému mohl být odsouzen. Soud však ještě Káníka odsoudil k pokutě 30 tisíc korun s tím, že v případě nezaplacení skončí na 30 týdnů ve vězení.

Protože tento doplněk trestu nebyl podle zákona možný, Nejvyšší soud trestní příkaz zrušil.

„Jestliže hodlal (Okresní soud ve Strakonicích) obviněnému uložit tento druh trestů ve výměře, jak to nakonec učinil, je třeba souhlasit se stěžovatelem (ministrem spravedlnosti), že v takovém případě měl věc obviněného projednat v hlavním líčení a rozhodnout rozsudkem,“ vysvětlil soudce Nejvyššího soudu František Hrabec.

Soud ve Strakonicích tak musí případ řešit znovu. Jeho mluvčí Roman Winkler ale uvedl, že nové rozhodnutí zatím nepadlo.

Pro Káníka to znamená, že zatím nebude muset do vězení. Ke zmíněnému trestu byl totiž odsouzen za jiný případ.

Reklama

Doporučované