Hlavní obsah

Poslední bašta normálnosti. V mateřských školách začnou v září bez omezení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Testování ani roušky se dětí v mateřských školách netýkají. V září jejich provoz odstartuje takřka bez omezení. Ředitelé musí pouze dohlédnout, jestli děti do školky nejdou nemocné, a co nejvíce omezit přístup cizích osob.

Článek

Zatímco na základních a středních školách očekávají v příštím týdnu dodávku testů pro žáky, počítají s nošením roušek na chodbách a chystají další úpravy provozu, v mateřských školách začne školní rok poměrně normálně, alespoň dle covidových měřítek.

Na rozdíl od starších dětí se ty školou nepovinné na začátku září testovat nebudou. Stejně tak žádné dítě do šesti let nemusí nosit ve vnitřních prostorách roušku, ať už ve třídě, nebo na chodbě. Vypadá to tedy tak, že se mateřské školy plošného testování alespoň prozatím zbavily. Ještě v dubnu se při návratu do škol přitom museli pravidelně testovat předškoláci. Pro všechny pak povinnost skončila na přelomu dubna a května s kompletním otevřením školek. A ředitelé vítají, že se už k testování vracet nemusí.

„Budeme dodržovat pravidla, která jsme stanovili už loni. Víc už stejně udělat nemůžeme. Budeme hodně dezinfikovat a hlídat, jestli děti neprojevují příznaky infekční nemoci,“ popisuje ředitelka pražské MŠ Paculova a zároveň vedoucí platformy Ředitelky a ředitelé mateřinek Andrea Benešová.

Snad už bez covidové vlny

Ředitelé spoléhají hlavně na to, že velká část pedagogů i dalších pracovníků školek je naočkovaná, pokud o to měli zájem, stejně jako část rodičů.

„U nás ve škole se většina lidí nechala očkovat,“ hlásí ředitel MŠ Borovany na Českobudějovicku Vít Sumerauer.

Oba ředitelé tak doufají, že se mateřinkám vyhne vlna nákaz a uzavírání jako v zimě a loni na podzim. Celé září 2020 přitom proběhlo v poklidu a výraznější nápor covidu-19 se mateřským školám vyhnul. Po měsíci už ale nákaza pronikla do poloviny zařízení a 24 procent mateřinek muselo zcela zavřít. Vychází to z únorové studie Institutu pro sociální a ekonomické analýzy.

Čím větší mateřská škola byla, tím výraznější pro ni nový typ koronaviru představoval problém. Velká zařízení s 21 a více zaměstnanci se téměř všechna musela s nákazami vypořádat. Případy covidu hlásilo 87 procent z nich. Jednou z potíží bylo i to, že rodiče do škol často vodili děti s příznaky infekční nemoci. Takové by ale podle nového manuálu pro školy učitelé měli vracet domů.

„Škola upozorňuje zaměstnance školy a zákonné zástupce dětí a žáků a žáky a studenty, že osoby s příznaky infekčního onemocnění nemohou do školy vstoupit,“ píše se v manuálu ministerstva školství.

„Přece jim je nevyrveme“

Stejně tak mají školy dohlédnout na to, aby se po chodbách a ve třídách pohybovaly co nejméně cizí osoby. V případě mateřských škol jde ale jen stěží zajistit, aby předání dětí probíhalo už před vchodem do školky.

„Zvlášť 1. září nemůžeme děti rodičům vyrvat už na ulici. Přece koronaviru nepodřídíme i duševní život dětí, které potřebují, aby je rodiče do školky doprovodili,“ je přesvědčená ředitelka Benešová.

Zatímco velké mateřské školy bojovaly loni a letos s covidem, ty malé zase řešily finanční dopady. A to ať už kvůli vyšším výdajům za dezinfekce, roušky nebo úklid, či z důvodu výpadku školkovného. Částky totiž ředitelé vraceli podle toho, jak dlouho byla mateřská škola uzavřená. Školky zřizují obce, a tak záleželo na každé z nich, jak se k finanční stránce provozu svých zařízení postavily a zda jim výpadek příjmů alespoň částečně dorovnaly.

„Když přijdu o část předpokládaného školného, tak budu na konci roku žádat zřizovatele, aby mi rozpočet dorovnal. U nás je spolupráce na výborné úrovni. Některé školy, zvlášť v menších obcích, s tím ale problém měly,“ dodává Sumerauer.

I letos platí v tomto ohledu stejná pravidla jako v loňském školním roce. Pokud bude mateřská škola uzavřená více než 5 dnů v jednom kalendářním měsíci, ředitel musí poměrně snížit školné podle délky omezení nebo přerušení provozu.

Reklama

Doporučované