Hlavní obsah

Poslední bojová linie. Na varšavském stadionu staví polní nemocnici

Foto: Facebook: Mateusz Morawiecki

Polský Národní stadion ve Varšavě.

Reklama

Sanitky ve Varšavě nemají kam vozit nemocné. Dokazují to zveřejněné záznamy komunikace záchranářů. Vláda teď v polské metropoli připravuje polní nemocnici, ty mají vyrůst ve všech regionech.

Článek

Od zpravodaje z místa.

Bez debat je to dominanta pravobřežní Varšavy. Národní stadion, na kterém se hrálo Euro 2012, koncertuje se, v zimě i bruslí a který před čtyřmi lety hostil summit NATO, se teď mění na obří polní nemocnici.

„V první fázi chceme připravit 500 lůžek, z toho 50 pro pacienty na jednotce intenzivní péče,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci u stadionu šéf kanceláře premiéra Michał Dworczyk. V případě potřeby se může počet míst zdvojnásobit, sloužit ale mají jen pro nemocné, kteří nejsou v těžkém stavu.

Provizorní nemocnice má být na stadionu připravena do týdne, Polská pošta už ze skladů státních hmotných rezerv přivezla 120 palet s potřebným materiálem. Pacienti nebudou umístěni na hrací ploše uprostřed stadionu, ale v četných konferenčních místnostech. Podle Dworczyka není polní špitál pro aktuální využití, ale pro případ, kdy se „zdravotnický systém ocitne na hraně kapacity“.

„Chtěl bych jasně zdůraznit, že to není nemocnice na teď, protože naše zdravotnictví, i když s obtížemi, zajišťuje péči nemocným s covidem-19. Musíme ale počítat s nejrůznějšími scénáři,“ napsal k tomu na Facebooku premiér Mateusz Morawiecki.

Dramatické záznamy ze sanitek

Lůžka pro nemocné ale chybí podle varšavského primátora Rafała Trzaskowského už teď. „V nemocnicích chybí místa. Připravujeme dodatečná řešení, která jsou potřeba, a to už teď,“ napsal na Twitteru politik. Nedostatek míst ve varšavských nemocnicích se řešil už minulý pátek.

Televize TVN totiž zveřejnila několik záznamů komunikace mezi posádkami sanitek, jejich dispečery a příjmy nemocnic. Nahrávky hádek zoufalých záchranářů a vyčerpaných lékařů ukazují, že sanitky teď nezřídka s lidmi ve stavu ohrožení života musejí čekat a hodiny přejíždět mezi nemocnicemi, které je kvůli zaplněným kapacitám odmítají přijmout. A netýká se to jen Varšavy, podobné hovory jsou i z Vratislavi.

Příjem pacientů s covidem-19 už zastavily také některé nemocnice v Mazovském vojvodství. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski přitom nepředpokládá, že by se křivka počtu nově nakažených v nejbližší době zploštila, ba naopak, čísla se mohou příští týden dostat až na 20 000 pozitivních testů denně.

Polní nemocnice ve velkých městech

Ve hře je proto i stavba další polní nemocnice na výstavišti nedaleko Varšavy a stejná zařízení mají vzniknout v případě potřeby ve všech 16 polských regionech. Konkrétní lokality se teď podle ministra zdravotnictví Adama Niedzielského vytipovávají v sedmi velkých městech: ve Varšavě, Lodži, Katovicích, Vratislavi, Poznani, Gdaňsku a Krakově.

Právě v Krakově a Malopolském vojvodství je situace nejvážnější a případy přibývají nejrychleji. Podle deníku Gazeta Wyborcza je využitých už 1 200 ze zhruba 1 450 lůžek pro pacienty s covidem-19.

Polní nemocnice na stadionech ale nemají jen zastánce, značně skepticky se na ně dívá například profesor Juliusz Jakubaszko z vedení Mezinárodní federace pro urgentní medicínu (IFEM). „Stadiony se nestavěly s ohledem na přijímání pacientů a provádění lékařských zákroků. Mohou nanejvýš sloužit pro uchovávání mrtvol,“ řekl Jakubaszko pro deník Rzeczpospolita.

Foto: Profimedia.cz

Polský Národní stadion ve Varšavě.

Problém může nastat se zajištěním činnosti polních nemocnic, v polském zdravotnictví totiž dlouhodobě chybí personál, což se v současné krizi ještě prohloubilo – řada lékařů a sester je v karanténě.

Zákon na „covidovou povinnost“

„To je právě otázka a prosba k médiím – víme, že to nemůže být na úkor žádné z varšavských nemocnic, spíš si musíme spočítat, že pokud by se z tisícovky zařízení z celého Polska přihlásil jeden člověk k práci pro nás, byl by delegovaný, tak bychom měli obsluhy nadbytek,“ řekl v televizi TVN lékař Artur Zaczyński z nemocnice ministerstva vnitra, který má chod polní nemocnice zajistit. Na varšavském stadionu se podle Zaczyńského měsíčně vystřídá 50–80 zdravotních sester.

Zatímco v Česku umožňuje vládě ukládat pracovní povinnost nouzový stav, v Polsku dosud žádný mimořádný režim neplatí. Vláda chce místo něj podmínky povinného pracovního nasazení studentů medicíny a lidí s lékařským vzděláním upravit novým zákonem. Tzv. samaritánský zákon navíc zavede příplatky a náhrady. Zároveň chtějí úřady nařídit využití kapacit soukromých nemocnic. Jejich seznam má ministerstvo zdravotnictví zveřejnit ve středu.

Reklama

Doporučované