Hlavní obsah

Poslední hodiny Taťány Malé v ministerské funkci: zlomovým okamžikem byla pokažená tiskovka

Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rekonstrukce: Co se stalo během tří hodin, kdy Malá odmítala odstoupit, aby pak rezignovala.

Článek

Taťána Malá, ambiciózní šestatřicetiletá politička hnutí ANO, se nejprve v pondělí v poledne sešla s premiérem a šéfem hnutí Andrejem Babišem. Ten po ní chtěl, že buď musí rychle a věrohodně podezření z plagiátorství vyvrátit, nebo opustit křeslo ministryně spravedlnosti.

Sebevědomá Malá si vybrala první možnost a v půl čtvrté odpoledne svolala na ministerstvo tiskovou konferenci. Oznámila, že nevidí nic špatného na svých opsaných diplomových pracích. „Nevidím k tomu důvod,” odpověděla na dotaz, zda rezignuje.

O tři hodiny později se už v centrále ANO na pražském Chodově sešlo vedení hnutí a Malá tady měla další schůzku s nespokojeným premiérem Babišem. Po schůzce proto Malá zcela otočila a oznámila, že post ministryně spravedlnosti opouští.

„Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda,” otočila Malá. Samozřejmě s dovětkem, že při psaní svých diplomových prací se žádného pochybení nedopustila.

O účelovou kampaň šlo i podle Jaroslava Faltýnka:

Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Co se během pár hodin stalo? Zlomovým okamžikem byla zmíněná tisková konference, na které chtěla Malá vyvrátit podezření z plagiátorství.

Ministryně při této vskutku krizové komunikaci odmítla větší pomoc od PR týmu hnutí ANO a scénář obhajoby si přichystala sama. Spojila se předem jen s vedoucím své diplomové práce z brněnské Mendelovy univerzity, s nímž se radila, jak se bránit.

Jenže výsledek se vůbec nepovedl. Místo, aby se Malá věrohodně obhájila, byla zaskočena dalšími otázkami novinářů, kteří našli nové opsané pasáže v jejích diplomkách. Lidé na sociálních sítích si z jejího vystoupení začali utahovat.

Sám Babiš a jeho nejbližší ztratili jakoukoliv motivaci dál Malou bránit. A k odchodu ji v pondělí v podvečer dotlačili. Obávali se mimo jiné, že při středečním hlasování o důvěře vlády v Poslanecké sněmovně by se Malá opět stala ústředním tématem projevů.

Neudržitelnost situace si uvědomoval i Babišův tým marketingových poradců, kteří dobře vědí, že politikům projde leccos, jen se nesmí stát směšnými. A přesně to se šestatřicetileté političce stalo.

Někdo akci přirovnával k Červenému Hrádku, legendárnímu projevu komunistického lídra Milouše Jakeše. Jiní třeba k bývalému ministrovi ODS Martinu Kocourkovi, který vymyslel nový termín „odklánění” pro zatajení majetku před rozvodem.

A nešlo jen o opisování diplomek, ještě větší problém byl, že Taťánu Malou vůbec nepřijala odborná veřejnost - soudci, žalobci a advokáti. Dokonce se proti její nekompetenci veřejně vyjadřovali a sepisovali petice. To bylo v rozporu s tím, co Babišovo hnutí slibovalo - že místo tradičních politiků přivedou do vlády odborníky.

Kromě toho Taťáňa Malá čelila kritice už i od svých spolustraníků. Někteří poslanci hnutí si na ministryni spravedlnosti chystali nepříjemné otázky, například Ivo Vondrák nebo Aleš Juchelka.

Politická kariéra Taťány Malé byla nebývale strmá. O vstup do hnutí ANO požádala teprve v roce 2013 a o rok později začínala jako zastupitelka malé obce Lelekovice na Brněnsku.

Po stranickém žebříčku nového politického hnutí ale stoupala nezvykle rychle a už po čtyřech letech získala jako lídryně Jihomoravské kandidátky hnutí ANO poslanecký mandát.

Letos v červnu ji pak na návrh stranického šéfa a premiéra Andreje Babiše jmenoval prezident ministryní spravedlnosti.

Ve funkci ale vydržela pouhých 13 dní, méně už ministerský post obývala pouze osmidenní ministryně obrany Karolína Peake v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Doporučované