Hlavní obsah

Poslední klimatická šance lidstva. Začalo se bez Číny a se skeptickým Johnsonem

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson v Glasgow.

Reklama

Na klimatickém summitu COP26 vystoupí po nedělním zahájení světoví lídři. První dojmy z akce, která podle některých představuje „poslední šanci pro lidstvo“ v boji s klimatickou změnou, nejsou pozitivní.

Článek

Velká Británie letos hostí podle vědců i politiků klíčový ročník klimatického summitu Organizace spojených národů. Koná se ve skotském Glasgow, kam se sjely desítky tisíc lidí – světoví lídři, vyjednavači, aktivisté i novináři.

Konferenci COP26 ale podle britského premiéra Borise Johnsona vážně hrozí, že neuspěje. Tedy že se lídrům nepodaří dosáhnout dohody, jež by zamezila oteplení průměrné teploty planety o více než 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální éře.

Johnson odhadl podle britského listu The Guardian šance summitu na úspěch na „šest z deseti“.

„V současné době jí nedosáhneme, o tom není pochyb, musíme k sobě být upřímní,“ poznamenal premiér v neděli s tím, že dosud představené závazky jsou jen „kapkou v rychle se oteplujícím oceánu“.

Neuspokojivá G20

Obavu z neúspěchu v předsedovi britského kabinetu vyvolalo jednání skupiny největších ekonomik G20. Ta se setkala o posledním říjnovém víkendu v Římě, v otázce klimatu dosáhla ale jen nepatrného posunu.

Jen dvanáct z členských států G20 se zavázalo dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Třeba Saúdská Arábie nebo Čínská lidová republika, největší světový znečišťovatel, si tento cíl stanovily až na rok 2060.

Čínský prezident Si Ťin-pching mimochodem na COP26 v Glasgow nevystoupí – naživo ani online. Od počátku koronavirové pandemie podle serveru Politico nevycestoval za čínské hranice – rozhovorů skupiny G20 se nicméně zúčastnil alespoň virtuálně. Na akci v Glasgow nic takového neplánuje, údajně pošle pouze písemný vzkaz.

„Jde nám o přežití“

Silná slova a apel nepřicházejí od Borise Johnsona náhodou. Je právě na pořádající zemi, aby sehrála roli klíčového státu, jenž žene vyjednávání kupředu. Lídři skoro z 200 zemí světa se setkají v pondělí a úterý, následně budou na potenciální dohodě pracovat vyjednavači.

Johnson chce své protějšky požádat o postupné ukončení využívání uhlí, přesun k elektrickým automobilům i zamezení odlesňování. A také o peníze, které by pomohly rozvojovým zemím s klimatickou krizí.

„Státy, jež nesou za současné emise i ty z minulosti největší zodpovědnost, zatím neodvádějí svůj spravedlivý díl práce,“ uvedl Johnson. „To se musí změnit, chceme-li zabránit neúspěchu COP26. A musím jasně říct: pokud to nevyjde v Glasgow, neuspěje celá věc. Pařížská dohoda se zhroutí při prvním zúčtování,“ podotkl v souvislosti s bojem proti klimatické krizi.

Zmiňovanou klimatickou smlouvu přijali světoví lídři na konferenci COP21 v Paříži už před šesti lety. Jejím cílem je udržet nárůst globální průměrné teploty výrazně pod hranicí 2 stupňů Celsia, ideálně nepřekročit hranici 1,5 stupně Celsia.

Podle nejnovější zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) ze srpna letošního roku ovšem hrozí, že do konce tohoto století nelze vyloučit zvýšení mořské hladiny o dva metry. Podle všech scénářů (těch nejčernějších i optimistických) se průměrná teplota na Zemi oproti předindustriální éře zvýší o 1,5 stupně Celsia už v roce 2040.

Foto: Profimedia.cz

Protest hnutí Ocean Rebellion v Glasgow.

Právě chudé rozvojové země vyjádřily nad nedostatečným posunem na summitu G20 v Římě znepokojení. „Z toho, co jsem viděl, se zdá, že přesáhneme oteplení o 1,5 stupně Celsia. Velmi nás to znepokojuje. Pro nás je to otázka přežití,“ upozornil předseda Aliance malých ostrovních států a premiér Antiguy a Barbudy Gaston Browne.

Zrušené spoje kvůli nepřízni počasí

V Glasgow nyní panují obavy z toho, jakého výsledku se lídrům a vyjednavačům podaří dosáhnout – a zda vůbec. V neděli je ale, alespoň částečně, přehlušil akutnější problém. Stovky delegátů měly problém se do centra klimatického dění vůbec dostat.

Na nádraží Euston v Londýně uvázla například kanadská poslankyně Elizabeth Mayová, taktéž i řada novinářů a aktivistů, kteří mířili na COP26. Na železnici vedoucí na sever od metropole totiž spadl strom, jejž zlomil silný vítr a déšť. Podle Politica nebylo možné se dostat ani do Edinburghu, protože nepříznivé počasí poničilo trolejové vedení.

Je to velký paradox – Britové totiž účastníky před zahájením konference vyzývali, aby se do Glasgow dopravili ideálně vlakem, ne letecky či autem. A to kvůli šetření životního prostředí. Na nádražích King’s Cross a Euston dokonce visí plakáty, jež lidem cestujícím na COP26 děkují za využití železniční dopravy.

Reklama

Doporučované