Hlavní obsah

Poslední obraz Leonarda da Vinciho jde do dražby. Cena se odhaduje na 100 milionů dolarů

Da Vinciho obraz byl vydražen za 45 liber, nyní se odhaduje na 100 milionů dolarůVideo: Reuters

 

Reklama

V New Yorku se bude příští měsíc dražit obraz Salvator Mundi, česky Spasitel světa, poslední plátno italského renesančního umělce Leonarda da Vinciho. Oznámila to v úterý aukční síň Christie's. Dílo pochází z evropské soukromé sbírky a odhaduje se, že se prodá zhruba za 100 milionů dolarů, tedy více než dvě miliardy korun.

Článek

Christie's oznámila, že vyobrazení Krista, jehož vznik se datuje kolem roku 1500, půjde do dražby 15. listopadu.

Poprvé byl zmíněný Leonardův obraz uveden v soupisu sbírky Karla I. Stuarta na počátku 17. století, který byl sestaven po králově popravě. Posléze dílo měnilo majitele, až se dočista ztratilo a vymizelo z obecného povědomí.

Nakonec se obraz vynořil na počátku 20. století jako dílo da Vinciho následovníka Bernardina Luiniho. Na fotografii z roku 1912 je patrné, že Kristův obličej a vlasy byly přemalovány. V roce 1958 byl na aukci prodán za 45 liber a opět na dalších 50 let zmizel. Opět se objevil v roce 2005 a o dva roky později byl restaurován, uvedla na svém webu aukční síň.

Naposledy obraz změnil majitele po unikátní londýnské výstavě, jež se konala v roce 2011 a na které se sešlo devět obrazů italského umělce. Skončil tehdy v rukou nejmenovaného evropského sběratele.

Všechny zbylé da Vinciho obrazy patří muzeím anebo institucím. Obecně platí, že valná většina pláten, jež vznikla před 19. stoletím, bývá ve veřejném vlastnictví a na dražbách se nabízejí jen zřídka, napsala agentura AFP.

„Pro někoho, kdo se dražbami zabývá profesionálně, je to svatý grál,” řekl novinářům při prezentaci obrazu Loic Gouzer z Christie's.

Obraz před prodejem poputuje do Hongkongu, San Franciska a Londýna; tam všude bude před newyorskou dražbou vystaven.

Reklama

Související témata:

Doporučované