Hlavní obsah

Poslední „Order!“ Johna Bercowa. V Dolní sněmovně použil slovo fouňa a okřikoval Johnsona i Camerona

Foto: Profimedia.cz

„Orderrrr!“ bude v komnatách Westminsterského paláce doznívat ještě dlouho.

Reklama

Brexit se sice nekoná, jednomu významnému odchodu na konci měsíce se ale Velká Británie přece jen nevyhne. A přijde tak o pravidelnou přehlídku pestrobarevných vázanek a podobně barvitého slovníku. Britskou Dolní sněmovnu opouští její předsedající John Bercow. Bývalý konzervativec, jehož ikonické zvolání „Order!” bude komnatami Westminsterského paláce doznívat ještě dlouho.

Článek

„Uklidněte se! Začnete chodit na jógu, bude to pro vás prospěšné.” Takhle a tisíckrát jinak John Bercow okřikoval britské poslance v Dolní sněmovně. Předsedal jí deset let a zasadil se o to, aby byla „o něco méně zkostnatělá a hrozivá”. Povolil například mužským členům dolní komory promlouvat bez kravaty a zrušil i pravidlo, které sněmovním úředníkům přikazovalo nosit v práci paruky. Setkal se kvůli tomu u některých poslanců s odporem – podle nich taková rozhodnutí ignorovala tradici a podrývala postavení britského parlamentu.

Kromě svých extravagantních vázanek předvedl Bercow v Dolní sněmovně i nezvykle pestrou slovní zásobu. BBC vytvořila seznam slov, které končící předseda používal jako první ve své funkci. Šlo třeba o výrazy jako „libozvučný”, „dychtivost”, „starousedlík”. Jako jeden z mála použil v dolní komoře výrazy jako třeba „jackanapes”, což lze do češtiny přeložit jako „fouňa”.

+2

Anketa

Která z Bercowových kravat je podle vás nejosobitější?
Kravata číslo 1
51 %
Kravata číslo 2
11,6 %
Kravata číslo 3
11,1 %
Kravata číslo 4
5,3 %
Kravata číslo 5
12,9 %
Kravata číslo 6
8,1 %
Celkem hlasovalo 829 čtenářů.

Orderrrr! i přes nelibost některých poslanců

Hlavní úlohou předsedy Dolní sněmovny je vést poslanecké rozpravy a v mnohdy debatou rozbouřené komnatě udržovat pořádek. Šestapadesátiletý Bercow se těchto úkolů zhostil skutečně po svém. Dával si záležet na tom, aby se při dotazech pro ministry dostalo i na poslance ze zadních řad a skákáním do řeči pravidelně štval například Davida Camerona, napsala BBC. Neváhal křičet ani po poslancích používajících mobilní telefon během zasedání.

Premiéra Johnsona zase upozornil na sexistické chování. „Neoslovujeme lidi podle titulů jejich partnerů. Stínová ministryně zahraničí má jméno a není to „paní nějaká“. Víme, jak se jmenuje. Je nevhodné a upřímně řečeno sexistické mluvit v těchto termínech,“ upozornil ho po nevhodně zvolených slovech.

Deset let Johna Bercowa ve funkci předsedy Dolní sněmovny. Video: Adam Ryšánek, Reuters

Svým osobitým přístupem a všudypřítomným „Order!” si od některých členů parlamentu vysloužil ne právě pochvalné nálepky. Třeba jako „hloupý, svatouškovský trpaslík”. Tak o něm v roce 2010 mluvil konzervativec Simon Burns. A někteří britští politici soudili, že se až moc rád poslouchá.

Čelil zpochybňování jeho neutrality

Kontroverzní byl především jeho přístup k jednáním o brexitu. Poslanečtí zastánci tvrdého brexitu tvrdí, že vůči nim byl Bercow zaujatý a že cítili, že je proti odchodu Velké Británie z Evropské unie. Letos v březnu Bercow například tehdejší premiérce Therese Mayové vřele nedoporučil předložit potřetí k hlasování brexitovou dohodu s tím, že by podle pravidla z roku 1604 poslanci neměli znovu řešit stejnou agendu, kterou už jednou odmítli. „Vláda nemůže legitimně předložit k hlasování Dolní sněmovně znovu prakticky stejnou dohodu, kterou už poslanci odmítli rozdílem 149 hlasů,“ řekl tehdy Mayové.

Právě otázka neutrality předsedy Dolní sněmovny byla zejména pro brexitery velké téma. Pohoršovali se třeba nad tím, že politik jezdí v autě s protibrexitovou nálepkou. Ten je tehdy suše odrazil konstatováním, že jde o vozidlo jeho manželky.

„Není pochyb, že jste pro tento parlament a Dolní sněmovnu vykonal skvělou službu,” řekl Bercowovi ve středu premiér Boris Johnson.

Bercow, který před nástupem do funkce sněmovního „Speakera” byl sám Toryovec, podle svých bývalých straníků často tahal za nitky dolní komory tak, aby se k projednávání nedostaly návrhy spojené s brexitem.

Rozkol byl evidentní v září, když v emotivním proslovu oznámil svůj odchod z funkce předsedy dolní komory. Na rozdíl od reakce na opozičních lavicích mu potleskem vyjádřila uznání jen hrstka zástupců vládní Konzervativní strany.

A jen o den dříve nazvala Johnsonova ministryně obchodu Bercowovo rozhodnutí dát poslancům možnost protlačit zákon navzdory přání vlády „hrubým zneužitím“ parlamentního procesu. Bercowův krok označila jako bezohlednost vůči vůli lidu. „Nejen že pravidla ohnul, on je zlomil.“ Andrea Leadsomová se před nedávnem nechala slyšet, že Bercow podle ní zklamal, když umožnil mimořádnou debatu dolní komory, díky které mohli poslanci schválit návrh zákona blokujícího brexit bez dohody.

Bercow jako nekontrolovatelný tenisový stroj

Ve středu vystoupili někteří poslanci v Dolní sněmovně, aby Bercowovi vzdali hold. „Tohle místo bez vás neznám. A myslím, že bude… no, bude jiné. A těší mě, že tu dnes jsou s námi i vaše děti,” promluvila v Dolní sněmovně k Bercowovu odchodu labouristická poslankyně Jess Philipsová. „Protože vím, že i když máte odpovědnost vůči parlamentu, berete svou odpovědnost jako rodič neuvěřitelně vážně,” dodala.

Úctu odcházejícímu předsedovi vyjádřili členové Konzervativní strany, která ho v minulosti osočila z toho, že se během let začal víc a víc přiklánět k levici. „Není pochyb, že jste pro tento parlament a Dolní sněmovnu vykonal skvělou službu,” řekl premiér Boris Johnson. Celý projev ministerský předseda zahalil do tenisového hávu – Bercow je totiž vášnivý fanoušek a bývalý nadějný šampión v tomto královském sportu.

„Jako hráč řídící se vlastními pravidly jste opepřil každý kout této komnaty svými názory a myšlenkami. Jako nějaký nahrávací tenisový stroj. Nekontrolovatelný tenisový stroj,” popíchl předsedu dolní komory Johnson. A Bercowův typicky zakaboněný obličej přirovnal k výrazu hlavního hrdiny filmu Scarface Tonyho Montany, kterého ztvárnil Al Pacino.

„Po volbách v roce 2017 jsem slíbil své ženě a dětem, že to budou mé poslední. Je to slib, který hodlám dodržet,” oznámil Bercow britským poslancům v září svůj odchod se slzami v očích. Zda odchází z ostrovní politiky jako takové, ale jisté není, podle tradice by se měl stát členem Sněmovny lordů.

Reklama

Doporučované