Hlavní obsah

Poslední pokus Maláčové nevyšel. Rodičovská bude podle představ ANO

Ministryně financí Alena Schillerová (vlevo) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

aktualizováno •

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chtěla, aby poslanci hlasovali pro senátní verzi zvýšení rodičovské, hnutí ANO ale bylo proti.

Článek

Okruh rodin s nárokem na zvýšený rodičovský příspěvek se nerozšíří. Sněmovna v úterý odmítla snahu senátorů, aby jej dostali i rodiče s dětmi do čtyř let věku, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali.

Sociální demokracie při jednáních s ANO neprosadila společné hlasování pro širší senátní verzi zvýšení rodičovského příspěvku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) dnes novinářům řekla, že strana proto spolu s koaličním ANO podpoří užší vládní variantu, kterou dříve schválila Sněmovna.

Senátní verzi, kterou prosazují opoziční strany, však považuje ČSSD za spravedlivější, konstatovala Maláčová. ANO podle ČSSD argumentuje především dopady na rozpočet.

Podle vládní verze schválené Sněmovnou dostanou od příštího roku přidáno z 220 000 na 300 000 korun rodiče novorozenců a ti, kteří budou dávku zrovna pobírat. Podle Senátu by se navýšení mělo týkat i rodičů s dětmi do čtyř let, kteří příspěvek v dosavadní výši už vyčerpali.

„Ačkoliv správným krokem by bylo podpořit nejspravedlivější verzi, z rozpočtových důvodů podpoří ČSSD vládní sněmovní verzi,“ uvedla Maláčová.

Maláčová v pondělí uvedla, že na ANO a jeho poslance bude apelovat, aby podpořili senátní verzi. „My tu debatu vedli, nebyla lehká, byla velmi upřímná, bohužel ANO řeklo, že své stanovisko nemění a trvá na podpoře sněmovní vládní verze,“ uvedla Maláčová. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že by obrat ČSSD k senátní verzi považoval za nestandardní.

Maláčová dnes řekla, že původně byly na stole čtyři verze – nenavýšit příspěvek vůbec, navýšit jej pro rodiče nově narozených dětí, nynější sněmovní verze a nejširší senátní verze. Případné schválení druhé nejštědřejší verze, tedy sněmovní, by podle ní i tak bylo dobrou zprávou. Nejširší varianta by podle Maláčové měla širokou podporu, pokud by tomu nebránily rozpočtové důvody. Senátní verze může počítat s podporou opozice, dnes se k ní přihlásili lidovci, Starostové i TOP 09.

Sociální demokraté přímo neodpověděli na otázku, zda ANO hrozilo koncem koalice v případě, že by se ČSSD v hlasování odchýlila od společné dohody. „Kdyby se v jakékoli koalici stalo to, že by druhá koaliční strana hlasovala proti tomu, na čem se dohodli například v rámci rozpočtu, tak by se to určitě té první koaliční straně nemuselo líbit a byl by to legitimní důvod potom vyvolat diskusi o různých věcech,“ uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Reklama

Doporučované