Hlavní obsah

Poslední pokus zmírnit zákaz kouření. Zastánce kouření Jakub Horák vs. protikuřácký bloger

Duel o dopadech protikuřáckého zákona.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rok platí v Česku protikuřácký zákon. Na konci loňského května si tak milovníci cigaret zapálili v baru, restauraci nebo hospodě naposledy. Tedy alespoň podle zákona. Některá zařízení se totiž nechala přepsat na kluby pro hráče šipek nebo zahrádkáře - a tím protikuřácké paragrafy obešla. Ve Sněmovně v úterý neuspěla skupina poslanců kolem Marka Bendy, která chtěla předlohu zmírnit.

Článek

Je to tedy definitivní vítězství zastánců plošného zákazu kouření, nebo jen jedna prohraná bitva? A co má větší cenu - ochrana zdraví, nebo svoboda podnikání?

Diskutovali marketingový expert a spisovatel Jakub Horák, který je odpůrcem plošného zákazu kouření, a právník Tomáš Kindl, jenž bojuje za ochranu zdraví a vede blog www.tabakapravo.cz.

Sněmovna poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona zamítla už v úvodním kole. Předloha měla provozovatelům umožnit vybudování oddělených kuřáren. U menších podniků, v nichž se nepodává jídlo, by zavedla ještě širší změkčení.

Pro návrh na zamítnutí novely, jak jej podal zpravodaj Rostislav Vyzula (ANO), hlasovalo 91 poslanců ze 172 přítomných, proti jich bylo 68. Za zachování nynější podoby protikuřáckého zákona byly kluby ANO a KDU-ČSL. Jednotně proti zamítnutí předlohy hlasovali poslanci ODS a SPD. Platné bylo až opakované hlasování, když výsledky prvního, které dopadlo podobně, byly zpochybněny. Jednomu z poslanců údajně nefungovalo hlasovací zařízení.

Zatímco zastánci nynějšího úplného zákazu argumentovali zejména zdravotními důvody, kritici mluvili o zásahu do svobody podnikání nebo o hluku a nepořádku, který kuřáci způsobují před restauracemi.

Podle květnového průzkumu Univerzity Karlovy ve spolupráci s agenturou Ipsos podporuje úplný zákaz kouření 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované