Hlavní obsah

Poslední předvolební debata. Trump byl mírnější, průzkumy fandí Bidenovi

Foto: Profimedia.cz

Kandidáti na post prezidenta – Donald Trump a Joe Biden.

Reklama

Dva kandidáti na amerického prezidenta se střetli v posledním předvolebním duelu. Tématem byl hlavně covid-19, ekonomika, rasismus, ale také Trumpova politika nulové tolerance, která připravila o rodiče přes 500 dětí.

Článek

Prezident Donald Trump a jeho demokratický rival Joe Biden se v poslední předvolební debatě střetli v otázce dalšího balíku pomoci koronavirem zasažené ekonomice a navzájem přitom obvinili své strany z neschopnosti se domluvit.

Donald Trump uposlechl prosby svých poradců a na pódiu předvedl mnohem zdrženlivější výkon. Dle amerických médií se mu však nepodařilo pozornost stočit na sebe a překonat svého rivala Bidena. Přestože byly Trumpovy výroky mnohem mírnější, neobešly se bez několika nepravd na obou stranách a osobních útoků ve snaze zvrátit předvolební čísla ve svůj prospěch.

V ostrém kontrastu s poslední debatou byla čtvrteční debata v Nashvillu věcná a rozsáhlá, což americkým voličům poskytlo šanci přemýšlet nad svou volbou bez rozptylování v podobě skákání do řeči jednoho kandidáta druhému. To v předchozí debatě prakticky znemožňovalo pochopit, co kdo vlastně říká.

545 sirotků

Jedním z nejvýraznějších okamžiků byl moment, kdy byl Trump konfrontován s politikou své administrativy rozdělovat rodiny migrantů na jižní hranici. V době, kdy oba kandidáti bojují o latinskoamerické voliče, neměl Trump vysvětlení, jak dlouho bude trvat, než se sejdou děti, které jsou stále odděleny od svých rodičů.

Trump na svou obranu uvedl, že jeho administrativa „velmi tvrdě“ pracuje na znovusjednocení rodin, a vinu svedl na svého předchůdce. Pokusil se naznačit, že děti byly zadrženy i kvůli systému Obamovy vlády. Bývalý viceprezident Joe Biden se v ten moment rozvášnil a k Trumpovi vypálil, že oddělit děti od jejich rodin migrantů je v rozporu se vším, za co kdy Amerika bojovala.

„Jejich děti jim byly vytrženy z náručí a odděleny. A teď nemohou najít více než 500 těchto párů rodičů a ty děti jsou samy. Není se kam pohnout. Je to zločin,“ řekl Biden, na což mu Trump odvětil: „Je o ně tak dobře postaráno. Jsou v zařízeních, která jsou tak čistá.“

Rasismus

Došlo i na obvinění z rasismu. Biden označil Trumpa za jednoho z „nejrasističtějších prezidentů, které jsme v novodobých dějinách měli“. Doplnil přitom, že Trump „přilévá palivo do každého rasistického ohně“. S odkazem na poslední debatu dodal, že prezident odmítl odsoudit krajně pravicovou skupinu Proud Boys a vyzval její přívržence, aby „ustoupili stranou a byli připraveni“.

Trump se naopak označil za velkého zastánce černochů. Podle AP zároveň již poněkolikáté zopakoval, že žádný americký prezident kromě Abrahama Lincolna neudělal víc pro Afroameričany než on sám. Prezident také obvinil Bidena a někdejšího prezidenta Baracka Obamu, že se nevěnovali otázkám rasové spravedlnosti.

Balík na pomoc ekonomice

Trump osočil demokratickou šéfku Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou z toho, že nechce udělat nic, co by mu mohlo pomoci. Agentura AP v této souvislosti připomněla, že Pelosiová o balíku pomoci postižené ekonomice jedná s ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Biden uvedl, že demokraty kontrolovaná Sněmovna reprezentantů schválila balík před několika měsíci, ale republikány vedený Senát jej ignoroval.

Bývalý viceprezident Biden také řekl, že by prosazoval federální minimální hodinovou mzdu ve výši 15 dolarů. Odmítl přitom Trumpovo tvrzení, že by to uškodilo menším podnikům. Současná minimální hodinová mzda nyní činí 7,25 dolaru. „Jak pomáháte malým podnikům, když vynucujete mzdy? Co se stane, je, že když to uděláte, tyto malé podniky začnou dávat zaměstnancům výpovědi,“ řekl Trump s tím, že otázku minimálních mezd by měly řešit jednotlivé státy.

Závěrečné poslání

V závěru poslední předvolební debaty prezident Donald Trump a jeho rival Joe Biden odpověděli jinak na dotaz, co by v případě svého zvolení vzkázali voličům, kteří pro ně nehlasovali. Trump uvedl, že v případě svého znovuzvolení by při inauguračním projevu řekl: „Úspěch nás spojí, jsme na cestě k úspěchu.“ Poukázal přitom na růst americké ekonomiky „před čínským morem“, který způsobil pandemii covidu-19.

Biden uvedl, že by Američanům řekl „zastupuji vás všechny, ať jste hlasovali pro, nebo proti mně“ a „postarám se o to, abyste byli zastoupeni“. Odkázal pak na hlavní programové body své kampaně, jako je ekonomický rozvoj, boj s rasismem, rovné příležitosti či přechod k obnovitelným zdrojům.

Na internetu si mezitím pochvalu od mnoha uživatelů vysloužila moderátorka debaty, dopisovatelka stanice NBC z Bílého domu Kristen Welkerová. Podle mnohých se jí dařilo oba kandidáty zastavit, když překročili stanovený časový limit, aby byl dodržen čas pro jednotlivá témata. Neobvyklé pochvaly se moderátorce dostalo také od prezidenta Trumpa. „Musím říct, že zatím velmi respektuji způsob, jak se s tím vypořádáváte,“ řekl Trump při debatě. Agentura AP připomněla, že Trump Welkerovou pochválil poté, co ji o víkendu na Twitteru obvinil, že je neobjektivní.

Reklama

Doporučované