Hlavní obsah

Poslední případ Antonína Staňka míří k soudu. Omluvy už nestačí

Foto: DAN MATERNA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Antonín Staněk, poslední den ve funkci ministra kultury (snímek z 31. 7. 2019).

Reklama

Ministr Staněk zrušil památkovou ochranu pro architektonicky cenné Hadí lázně v Teplicích. Jeho nástupce Zaorálek tento verdikt zrušil, avšak majitel budovy podal kvůli tomu na ministerstvo kultury žalobu.

Článek

Kdyby šlo loni vše tak, jak si předseda sociální demokracie Jan Hamáček představoval, skončila by éra Antonína Staňka jako ministra kultury právě před rokem a ministerstvo by zůstalo zřejmě ušetřeno jedné soudní žaloby.

Hamáčkův plán na rychlý odchod ministra kultury Staňka však kvůli nesouhlasu prezidenta republiky nevyšel, a přestože za dva měsíce musel Staněk resort stejně opustit, stihl krátce před odchodem nastražit svému nástupci v resortu nepříjemnost.

Jedním ze svých posledních rozhodnutí v roli ministra kultury totiž Antonín Staněk zrušil památkovou ochranu nad Hadími lázněmi, které patří mezi nejstarší stavby v severočeských Teplicích. Staňkův nástupce Lubomír Zaorálek s tím – ve shodě s řadou lidí z památkářské branže – nesouhlasil, původní rozhodnutí zrušil a jeho úřad kvůli tomu nyní čelí žalobě.

Podal ji majitel Hadích lázní, který – jak se ukázalo – je mimo jiné jedním z velkých sponzorů Zemanovy prezidentské kampaně.

Dvě omluvy za Antonína Staňka:

Antonín Staněk ke konci svého působení na ministerstvu udělal několik kroků, které pak musel jeho nástupce řešit.

1. Jako ministr Staněk odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta kvůli hospodaření a podal na něho trestní oznámení. Proti odvolání historika umění s mezinárodním renomé protestovala řada významných osobností kultury, několik velkých sponzorů Národní galerie zvažovalo, že svoji podporu ukončí. Zhruba po roce policie případ odložila a ministerstvo se Jiřímu Fajtovi za Staňkův postup omluvilo.

2. Antonín Staněk odvolal ředitele Muzea umění v Olomouci. Jako důvody uvedl nesrovnalosti při nákupu pozemků pro novou budovu muzea, a to i přesto, že ke všem nákupům mělo vedení muzea posvěcení ministerstva financí. Staněk kvůli tomu podal i trestní oznámení, ale policie ho odložila jako nedůvodné. Odvolanému řediteli i jeho předchůdci se krátce po svém nástupu omluvil nový ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Podle zjištění, která Seznam Zprávy k případu Hadích lázní získaly, je pravděpodobné, že se spor k soudu dostane.

„Vlastník objektu Hadích lázní napadl žalobou rozhodnutí ministra kultury. V současné době ministerstvo kultury vyhotovuje k uvedené žalobě vyjádření,“ sdělila Seznam Zprávám Petra Hrušová z tiskového odboru ministerstva.

Kultura má obhajobu svých kroků zaslat na Městský soud v Praze do čtvrtka.

Ministr kultury a Staňkův nástupce v úřadu Lubomír Zaorálek Seznam Zprávám řekl, že si za svým krokem změnit rozhodnutí svého předchůdce a navrátit Hadím lázním památkovou ochranu stojí. Zaorálek je též sebevědomý v tom, že dokáže svůj postoj před soudem obhájit.

„Nechal jsem si udělat rozklad a důvody ke zrušení památkové ochrany jsem tam neviděl. Je to klasicistní stavba, nic podobného v Teplicích nenajdete, navíc jde o odkaz k místní historii lázeňského města,“ vysvětluje Lubomír Zaorálek.

„S mým předchůdcem jsme se o tom bavili a řekl jsem mu, že mám na to jiný názor a že spíš jeho krokům nerozumím,“ dodává.

Podstatou sporu o teplickou památku je, že Antonín Staněk jako ministr kultury rozhodl, že budovu Hadích lázní stačí chránit jen jako součást památkové zóny. Jejich ochranu jako samostatného unikátu zrušil s tím, že díky mnohým úpravám v interiéru a špatnému stavu objektu stejně není co chránit.

Paradoxně toto rozhodnutí padlo jen několik dní poté, co úředníci Staňkova resortu dospěli k závěru, že není důvod památkářskou ochranu z budovy odejmout, jak majitel opakovaně žádá.

Majitelem historické lázeňské budovy je sponzor prezidentské kampaně Miloše Zemana a podnikatel Jaroslav Třešňák, který již dříve novinářům serveru iDnes.cz popsal, že nechal vytisknout pro Zemana propagační materiály potřebné pro jeho znovuzvolení mimo jiné proto, že Zeman při prezidentské návštěvě Chorvatska představil chorvatským politickým špičkám jeho projekt za 1,5 miliardy korun.

Seznam Zprávy se obrátily na majitele budovy Jaroslava Třešňáka, proč se hodlá soudit a na čem svou obhajobu staví. Asistentka v jeho společnosti požádala o otázky písemně, že nikdo jiný než pan Třešňák se k věci nemůže vyjadřovat. Do vydání článku ani po několika dnech od zaslání otázek žádná odpověď nedošla.

Stejně tak mlčením přešel otázky, zda s odstupem času na svém rozhodnutí trvá, i exministr Antonín Staněk.

Ten je dnes řadovým poslancem. Postupem času jeho zájem o kulturu opadl a vyjadřuje se k ní jen sporadicky. V současnosti je sice členem podvýboru pro kulturu nebo podvýboru pro heraldiku, ale vedle toho je nově od dubna místopředsedou výboru pro obranu a od loňského září hájí barvy ČSSD v zemědělském výboru.

Reklama

Doporučované