Hlavní obsah

Poslední prognóza: V Ostravě může mít ANO dvakrát víc hlasů než v Praze

Babiš uspořádal sousedskou večeři. A ví proč.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Babišovo hnutí ANO je favoritem komunálních voleb. Ve městech záleží, zda půjdou volit sídliště.

Článek

O víkendu po vyhlášení výsledků komunálních voleb se dozvíme, jestli pokračuje jízda Andreje Babiše na vítězné vlně.

Nejrůznější průzkumy ukazují, že ANO je favoritem voleb. Ale také to, že Babišovo hnutí už nemusí plošně dominovat ve skoro všech větších městech po celé zemi jako minule. Neboli – podpora vládního hnutí se nově může regionálně výrazně lišit.

Při posledních komunálních volbách, na podzim 2014, Babiš a jeho kandidáti dokázali vyhrát v devíti krajských městech – i v tak odlišných, jako jsou Praha a Ostrava nebo Ústí nad Labem či České Budějovice.

Teď průzkumy favorizují ANO hlavně v někdejších baštách sociální demokracie. Například v Ostravě může hnutí získat hodně přes 30 procent hlasů. Kromě toho, že ve městě přetáhlo levicové voliče, úspěšnou čtyřletou éru za sebou má i dobře hodnocený primátor Tomáš Macura z ANO.

„V Ostravě může hnutí ANO klidně získat dvakrát víc hlasů než v Praze,“ míní sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Video: Trest pro hackera, který vyhrožoval Babišovi, platí

Hacker, který vyhrožoval Babišovi, přijal trest.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Sousedské večeře

V hlavním městě je výsledek ANO nejhůře předvídatelný.

Průzkumy věští, že v Praze vyhraje někdo ze silné trojice – ODS, Piráti nebo právě ANO. Občanští demokraté si chtějí svou někdejší baštu symbolicky vzít zpět, ale svou závěrečnou fází kampaně spíše budí rozpaky.

Start kampaně ODS byl docela úspěšný, když její primátorský kandidát Bohuslav Svoboda dokola opakoval, že „Praha si zaslouží víc, než aby ji řídili začátečníci“. V závěrečné agitaci už ODS nestřílí do ANO, ale vytáhla do boje s „anarchií“, čímž míří na Piráty.

Pražský výsledek tak ze všeho nejvíc záleží na tom, zda Andrej Babiš dokáže zvednout k volbám obyvatele sídlišť, kde má jeho hnutí nejsilnější podporu.

„Volební účast v Praze bude mít extrémní vliv na celkový výsledek. Minulé komunální volby ukázaly, že lidé ze sídlišť chodí výrazně méně k volbám. Například na Černém Mostě nebo Hloubětíně jich přišlo jen 25 procent, zatímco celková účast ve městě se blížila 40 procentům,“ všiml si sociolog Prokop.

Šéf hnutí ANO Babiš a jeho tým si jsou toho velmi dobře vědomi. Proto také kampaň koncentrují právě na okraj Prahy, kde pořádají mítinky a takzvané sousedské večeře.

Třebaže premiér Andrej Babiš i nadále profiluje své hnutí zejména na odporu k tradiční stranické politice, v hlavním městě sám musí obhajovat minulé vítězství. A také se snažit co nejméně mluvit o chaotické éře Adriany Krnáčové, jako by ani nebyla z ANO, protože teď je tu nový kandidát na primátora – Petr Stuchlík.

Naděje pro místní sdružení

Nejsložitější situace po volbách bude zřejmě v Brně, které čeká hodně roztříštěné zastupitelstvo.

Podle místních průzkumů má reálnou šanci uspět a získat zastupitele až čtrnáct stran a hnutí. A z nich pouze dvě až tři partaje dosáhnou dvouciferného zisku.

Tahle brněnská rozdrobenost je dána velmi širokou nabídkou pro voliče. Pro liberály je tu vedle Pirátů a zelených ještě hnutí Žít Brno. A vyznavači autoritářských partají tu vedle komunistů nebo Okamurovy SPD mají k dispozici ještě třeba Slušné lidi.

V těchto větších městech mají velký vliv na volební výsledek emoce. Zatímco v obcích a menších městech, kde v komunálních volbách tradičně vítězí nejrůznějších nezávislí kandidáti, je to spíše dosavadní zkušenost s jednotlivými starosty.

Prognózy také ukazují, že i v některých krajských městech nemusejí dominovat velké strany ani Babišovo ANO. V Karlových Varech či Hradci Králové před čtyřmi roky dokázala zvítězit místní sdružení, v Liberci tehdy nejvíc hlasů dostala Změna pro Liberec a ve Zlíně Starostové a nezávislí.

Ovšem úplně s největším napětím očekávají výsledky v největším stranickém sídle – v Lidovém domě. Sociální demokracii, které se nedaří odrazit ode dna, reálně hrozí, že její zastupitelé zmizí z mnoha radnic.

Už teď se uvnitř formují křídla a frakce nespokojenců, kteří v případě dalšího propadáku a bolestných ztrát vystartují po předsedovi Janu Hamáčkovi.

Reklama

Doporučované