Hlavní obsah

Poslední průzkumy: ANO před volbami slábne

Foto: CNN Prima News

Andrej Babiš v jedné z posledních předvolebních debat v televizi.

Reklama

Veškeré prognózy a předpovědi volebních výsledků je třeba brát v Česku se značnou rezervou.

Článek

Hnutí Andreje Babiše ztrácí. Tak zní jediná nepochybná informace o tom, jak se před volbami mění sympatie voličů. V září proběhly pouze tři průzkumy a nic přesnějšího o tom, jak se nálady posunuly, není možné říct.

Už během léta se volební strany srovnaly v pořadí ANO, Spolu a Piráti+STAN. O tom vypovídají červencové a srpnové průzkumy Kantaru, STEM a Medianu dost přesvědčivě.

Zmíněné tři agentury udělaly po jednom průzkumu ještě ve druhé polovině září. Hnutí ANO se po poklesu o 3–5 procent drží u všech tří agentur okolo pětadvacetiprocentní hranice. Koalice Spolu by koncem září získala přes dvacet procent, Piráti se Starosty hlásí výsledky okolo dvacetiprocentní hranice.

Nad deseti procenty se podle agentur drží SPD, další čtyři strany mají šanci překročit pět procent. Podle dvou agentur to zvládnou komunisté, po jednom výzkumném týmu věří sociální demokracii a Přísaze Roberta Šlachty.

Ani jedna z agentur nemapuje změny ve voličských náladách po čtvrtku 30. září. Tím se otevírá prostor ke spekulacím.

Příznivci ANO mohou spoléhat, že se propad jejich favorita už zastavil a že hlavní protivník, tedy obě „demokratické“ koalice, nakonec nedají ve Sněmovně dohromady většinu. Ostatně přesně takový výsledek věstí agentura STEM.

Koalice Spolu a Piráti+STAN naopak mohou věřit tomu, že se v Česku bude s jiným obsazením opakovat německý scénář. Hlavní německá vládní strana CDU ztratila na jaře po prohloubení pandemické krize vedení ve prospěch Zelených. V červnu se však s uvolněním poměrů do čela průzkumů vrátila, ve finiši během prázdnin a těsně po nich ovšem podlehla „třetímu vzadu“ – sociální demokracii. A jako „třetí vzadu“ může v Česku dopadnout koalice Spolu, především předpověď Kantaru tuto možnost naznačuje.

Veškeré prognózy a předpovědi volebních výsledků je třeba brát v Česku se značnou rezervou, minimálně ve srovnání s Německem, kde volby proběhly předminulou neděli.

Němci měli k dispozici předpovědi od devíti zavedených agentur, které ukončily své poslední průzkumy ve volebním týdnu. Nejúspěšnější Allensbach zveřejnil prognózu, která se u každé ze šesti hlavních stran lišila v průměru o 0,6 procenta. Dalších pět agentur se u každé strany v průměru spletlo nejvýš o procento, zbylé tři o jeden a půl procenta.

Všech pět seriózních agentur, které předpovídaly minulé volby v Česku, se u šesti nejsilnějších stran pletlo v rozmezí o 3 až 4 procent.

Reklama

Doporučované