Hlavní obsah

Poslední ráj kuřáků v EU končí. V Rakousku začal platit zákaz kouření v hospodách

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Za kouření v restauraci hrozí pokuta 100 euro.

Reklama

V Rakousku v pátek vstoupil v platnost zákon, který zakazuje kouření v restauracích a podobných zařízeních. Účastníci halloweenských večírků i štamgasti ve venkovských hospodách museli své cigarety uhasit úderem půlnoci.

Článek

Kuřákům, které od nynějška kontrola přistihne v restauraci, baru či kavárně s cigaretou v ruce, hrozí pokuta 100 eur (2600 Kč). Kdo si bude ale zapalovat pravidelně, mohl by zaplatit až 1000 eur a provozovatelům restaurací hrozí pokuta až 10 000 eur.

Zákaz kouření v restauracích, barech a kavárnách schválil rakouský parlament letos v červenci. Proti hlasovali jen poslanci pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Původně se přitom mělo přestat v restauracích kouřit již od loňského 1. května. Tehdejší koaliční vláda lidovců (ÖVP) a FPÖ ale příslušnou část protikuřáckého zákona zrušila. Zákaz se do hry vrátil až poté, co se letos v květnu kabinet v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem rozpadl.

Alpská republika dosud platila za jeden z posledních rájů kuřáků v Evropské unii. Ode dneška si už milovníci tabáku budou moci zapálit jen na zahrádkách a v dalších venkovních prostorách restaurací. Ve všech veřejných prostorech, kde se vyrábí, zpracovává, podává nebo konzumuje jídlo a pití, je kouření zakázáno. Nový zákaz se vztahuje i na doutníky, elektronické cigarety a dokonce i na vodní dýmky, které se kouřily ve specializovaných barech.

O 600 pacientů týdně méně

Lékař Florian Stigler ze Štýrského Hradce očekává, že již během prvního týdne rakouské nemocnice přijmou asi o 600 pacientů méně. „Mezinárodní studie ukazují, že gastronomie bez kouření snižuje srdeční infarkty v průměru o 15 procent, mrtvice o 16 procent a zápaly plic o 24 procent,“ uvedl Stigler.

Zákaz kouření v restauracích vítá většina rakouských politických stran. Předsedkyně sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová, která je sama lékařkou, označila dnešek za „dobrý den pro zdraví Rakušanek a Rakušanů“. Liberální strana NEOS uvedla, že dnešní den je „dobrým koncem téměř nekonečného příběhu“. Jen svobodní zákaz nadále kritizují. Majitelé restaurací a barů jsou v názoru na nový zákon podle rakouských médií rozdělení.

Podle dat z roku 2014 kouří pravidelně či příležitostně zhruba třetina Rakušanů. Mužů kouří pravidelně více než čtvrtina.

V Česku začal protikuřácký zákon, který zavedl absolutní zákaz kouření ve veřejných prostorách, platit na konci května 2017.

Reklama

Doporučované