Hlavní obsah

Poslední rok Zemana. Soupeři začali sbírat podpisy, sehnat 50 tisíc bude těžké

Kroměřížská výzva rozbalila stánek, aby lákala lidi, kteří chtějí na Hradě změnu.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Petiční archy musí nejen podepsat padesát tisíc lidí, ale také nově přidat číslo občanky.

Článek

Nestraničtí zájemci o post prezidenta to budou mít těžší než minule. Stejně jako před volbami v roce 2013 musejí sehnat 50 tisíc podpisů. Nově ale musejí lidé připojit ještě číslo svého občanského průkazu.

Občanská iniciativa Kroměřížská výzva, která hledá bezpartijní prezidentské kandidáty, rozbalila ve středu v Praze poprvé svůj stánek s petičními archy.

Lidem nabízela zatím méně známá jména - lékaře Marka Hilšera a také diplomata Petra Koláře, který ovšem zatím neřekl, zda do toho vůbec chce jít. Dříve se podpisy sbírat nemohly. Teprve ve středu Senát schválil vládní změnu zákona, který pravidla upravuje. Do té doby nebylo jasné, jak má petice vypadat.

Změnit pravidla nařídil zákonodárcům Ústavní soud po problémech hned v první prezidentské volbě v roce 2013.

Kvůli množství neplatných hlasů samo Ministerstvo vnitra vyškrtlo tři uchazeče - Tomio Okamuru, Janu Bobošíkovou a Vladimíra Dlouhého. (Nejvyšší správní soud pak Bobošíkovou vrátil do hry.)

Politici však zákon změnili až nyní, po čtyřech letech. Například textař Michal Horáček si stěžoval, že je to naschvál. „Měl jsem s tím velký problém. Já zkrátka nemohu dělat to, co jsem chtěl, to znamená, požádat svoje spoluobčany o podpisy na petičních arších," argumentuje Horáček, který už měsíce objíždí mítinky, ale nesbírá podpisy.

Michal Horáček říká, kdo mu má pomoci vyhrát boj o Hrad.Video: Jindřich Šídlo

Straničtí kandidáti na prezidenta to mají v nominaci jednodušší, protože stačí, když je stejně jako doposud navrhne nejméně dvacet poslanců nebo nejméně deset senátorů.

U podporovatelů nezávislých kandidátů navrhlo Ministerstvo vnitra dvě varianty: Buď bude stačit jen osm tisíc podpisů, ale úředně ověřených, nebo zůstane 50 tisíc, ovšem nově s číslem občanského průkazu či cestovního pasu. Vláda schválila druhou variantu.

Jana Bobošíková, která kandidovala minule a už tehdy měla potíže s podpisy, si nový způsob neumí představit. „Už tenkrát to bylo komplikované, 50 tisíc je velké číslo a sbírali jsme to několik měsíců po celé republice. Lidé mnohdy souhlasili s mojí kandidaturou, ale zdráhali se petici podepsat. A to tehdy nemuseli uvádět žádné citlivé osobní údaje," říká Bobošíková.

Reklama

Související témata:

Doporučované