Hlavní obsah

Poslední šance? Nový tým WHO bude hledat původ viru, Čína už protestuje

Foto: Profimedia.cz

Podle šéfa krizového řízení WHO Michaela Ryana je nový tým asi poslední šancí pro vypátrání původu viru (Ryan a hlava WHO Tedros Adhanom).

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) představila nový tým, jehož prací bude mimo jiné i vyšetřování původu viru SARS-CoV-2. Podle šéfa krizového vedení WHO Michaela Ryana jde „možná o poslední šanci“ zjistit, odkud virus pochází.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Skupina expertů čítá 26 členů z celého světa a nese název Vědecká poradní skupina pro původ nových patogenů (SAGO). Ustavení této skupiny WHO avizovala už dříve tento rok poté, co čelila silné kritice kvůli závěrům vyšetřování předešlého týmu v čínském Wu-chanu.

Nová skupina „vytvořit globální rámec pro studium původu nových patogenů s epidemickým a pandemickým potenciálem“, její pole působnosti je tak velmi široké a mělo by pomoct světu i předcházet novým pandemiím. Největší pozornost se ale nyní upíná k vyšetřování původu té stávající.

O to už se pokusil mezinárodní tým WHO přímo v Číně, výsledky byly ale rozporuplné. Ve zkratce řečeno - tým zkraje tohoto roku prohlásil, že původ nákazy vypátrat nedokázal. Za nejpravděpodobnější označil hypotézu s rozšířením z netopýrů přes mezihostitele na člověka. Za „vysoce nepravděpodobnou“ označili vyšetřovatelé teorii úniku viru z laboratoře. Kromě toho ale na tiskové konferenci tým naopak připustil, že se virus do Číny mohl dostat ze zahraničí na zmražených potravinách, což je hypotéza, kterou aktivně vyzdvihuje Peking. Mnoho vědců z celého světa tento závěr pak označilo za vítězství čínské propagandy nad vědou.

Nový tým WHO vybrala z asi 700 žadatelů a výsledkem je skupina s vědeckými esy z celého světa. Vybrán byl i německý virolog Christian Drosten z Institutu virologie v berlínské nemocnici Charité, který se hned ze začátku pandemie v Německu proslavil a svět ho poznal jako „vědce, kterému naslouchá i Angela Merkelová“. Dále se do výběru dostala například Inger Damonová z amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), šest vědců, kteří byli i v předešlém týmu, a celá řada dalších z různých koutů světa od Evropy přes Afriku, Střední Ameriku a Asii.

SAGO nejspíš míří do Číny, ta je ale proti

Jak bude SAGO postupovat, už naznačila jedna z předních činitelek WHO Maria Van Kerkhoveová, podle níž skupina rychle vyhodnotí, co už je známo, co zůstává naopak neznámé a co je třeba udělat. „Očekávám, že SAGO navrhne další výzkum v Číně a možná ještě někde jinde,“ řekla Kerkhoveová a dodala, že „není času nazbyt“.

To se ale nelíbí Číně, která šetření na svém území považuje za hotové. Připomněl to podle Guardianu ve středu čínský velvyslanec u OSN Čchen Sü, který vyzval k tomu, aby práce SAGO nebyla zpolitizovaná. „Pokud chceme někam posílat týmy, věřím, že to nebude do Číny, protože my už jsme absolvovali vyšetřování mezinárodních týmů dvakrát. Je čas poslat týmy na jiná místa,“ řekl velvyslanec a potvrdil tak dlouhodobou rétoriku Pekingu, který mimo jiné vyšetřování na svém území přímo odmítl už v srpnu.

Právě problémy s Čínou jsou ostatně důvodem, proč byl závěr posledního vyšetřování ve světě přijat s takovými rozpaky. Peking nejprve cestu mezinárodního týmu nechtěl povolit a odkládal ji a celé vyšetřování doprovázely i neshody mezi jednotlivými členy ohledně (ne)spokojenosti s přístupem k místům a datům od čínských úřadů. Někteří zahraniční vědci také mluvili jinak na společné tiskové konferenci ve Wu-chanu a po návratu domů.

Skupina vědců z univerzit z celého světa později v otevřeném dopise dokonce uvedla, že vyšetřování by vůbec nemělo být považováno za nezávislé. Jeho podjatost ve prospěch Číny podle nich plynula už z podstaty fungování týmu. Vyšetřování totiž zaštiťovala tzv. společná komise, což v praxi znamenalo, že 10členný mezinárodní tým, tvořil jen její půlku a zbytek byl z Číny.

„Chceme veřejnost informovat o skutečnosti, že polovina týmu byla složena z čínských občanů, jejichž vědecká nezávislost může být omezená. Zahraniční členové také museli vycházet jen z informací, které se čínské úřady rozhodly sdílet. Jakákoliv forma vyšetřovací zprávy navíc musí být schválena jak mezinárodní, tak čínskou stranou,“ napsali vědci a vědkyně v dokumentu. Kriticky podle nich selhala i světová média, která výsledky vyšetřování často prezentovala jako práci mezinárodního týmu a ne čínsko-mezinárodní společné komise.

WHO si nyní od nového týmu slibuje „nezávislé“ hodnocení všech dostupných vědeckých zjištění o původu viru SARS-CoV-2. Z dosavadního postoje Číny to ale zatím vypadá, že tentokrát už tým na své území i v případě, že to SAGO bude požadovat, nechce ani pustit, natož zajistit nezávislé pátrání.

Reklama

Doporučované