Hlavní obsah

Poslední šance: projděte se dobrošovskou pevností, jejíž stavbu stopla mnichovská zrada. Teď se po 80 letech kvůli opravám zavře

Tvrz na Dobrošově měla chránit Československo před Němci. Před 80 lety však její dostavbu stopnul Mnichov. Nyní ji na tři roky uzavře rekonstrukce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před 80 lety zarazila její dostavbu mnichovská dohoda. Za dva měsíce uzavře pevnost v Dobrošově na Náchodsku první generální rekonstrukce od doby jejího vzniku. Dobrošovská tvrz, která byla součástí hraničního opevnění mezi Krkonošemi a Ostravou, se pro veřejnost uzavře poprvé od roku 1968, kdy ji armáda zpřístupnila veřejnosti. Rekonstrukce pěchotního srubu a přestavba návštěvnického centra za zhruba 100 milionů korun by měla začít v červnu letošního roku.

Článek

Letošní návštěvnická sezona, která bude na dlouhou dobu poslední, tak bude velmi krátká. Lidé budou mít na návštěvu pevnosti jen duben a květen. „Hlavní náplní rekonstrukce bude obnova po padesáti letech od zpřístupnění pro návštěvníky. Bude to obnova památková, ale půjde i o zatraktivnění pro návštěvníky,” říká Sixtus Bolom-Kotari, ředitel muzea v Náchodě, pod jehož správu Dobrošov spadá. Například návštěvnické centrum, které vzniklo v roce 1968, nabídne novou interaktivní expozici.

Významnou novinkou bude bezbariérovost tvrzi. Její návštěva totiž doposud od návštěvníků vyžadovala jistý sportovní výkon, neboť do podzemních chodeb musí po schodišti sestoupit do hloubky přes 30 metrů, což limitovalo hendikepované turisty. Nově proto v šachtě, kde byl při výstavbě plánovaný nákladní klecový výtah, po 80 letech výtah opravdu vznikne. Vozit však bude pouze hendikepované, zdraví turisté o zhruba tři stovky schodů, které po trase překonávají, nepřijdou.

Součástí rekonstrukce samotné tvrze bude i vysušení několika místností v podzemí, v nichž vznikne expozice, která by měla ukázat, jak by to v pevnosti vypadalo, kdyby nedošlo k mnichovské dohodě a pevnost by stavitelé dokončili a dali do užívání. „Například v hlavním bunkru se obnoví dřevěné makety houfnic, které byly použity při natáčení filmu Dny zrady z roku 1973, návštěvníci po zmáčknutí tlačítka uslyší nabíjení děla i výstřel. Dole v pozdemí pak ve třech sálech uvidí ubikace, ošetřovnu nebo sklady munice,” popisuje správce pevnosti Richard Švanda.

V průběhu rekonstrukce si návštěvníci budou moct pevnost a její části, které jsou rozesety po celém kopci, prohlédnout pouze zvenčí.

„Předpokladem k uzavření pevnosti je výběrové řízení na zhotovitele, počítáme s polovinou června. Práce by měly trvat do listopadu 2020, návštěvníci se dočkají otevření na jaře 2021,” dodává Švanda.

Rekonstrukci zhruba o rok proudlouží i fakt, že dobrošovské podzemí je oblíbeným zimovištěm několika druhů netopýrů. Letos v zimě ochránci přírody napočítali přes 700 jedinců, kteří se ukrývají v tmavých chodbách tvrze. Právě kvůli nim nebude možné, aby stavbaři na rekonstrukci uvnitř pracovali od října do konce března, kdy netopýři potřebují klid.

Reklama

Doporučované