Hlavní obsah

Poslední sankce od OSN se rovnají válečnému aktu, tvrdí KLDR

Poslední sankce OSN jsou podle KLDR válečným činemVideo: AP

 

Reklama

Poslední sankce Rady bezpečnosti OSN proti KLDR jsou podle severokorejského ministerstva zahraničí válečným aktem.

Článek

Poslední kolo sankcí Rady bezpečnosti OSN proti KLDR se rovná válečnému aktu a úplné hospodářské blokádě, uvedlo severokorejské ministerstvo zahraničí.

Návrh textu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jež byla v pátek jednomyslně přijata, předložily Spojené státy. Rezoluce mimo jiné zakazuje KLDR dovoz průmyslových zařízení, strojů, dopravních prostředků, průmyslových kovů nebo takřka 90 procent rafinovaných ropných produktů.

„Spojené státy, které vyděsilo naplnění našeho historického cíle stát se jaderným státem, s narůstající zběsilostí uvalují sankce a zvyšují tlak na naši zemi,” uvedlo severokorejské ministerstvo prostřednictvím oficiální agentury KCNA.

Pchjongjang pohrozil, že ty země, jež pro rezoluci hlasovaly, potrestá. „Ty země, jež pro rezoluci hlasovaly, si ponesou odpovědnost za všechny důsledky, které sankce přinesou. Uděláme vše, aby jednou pro vždy těžce zaplatily za to, co provedly,” varovalo v prohlášení severokorejské ministerstvo.

Rezoluce žádá například i do dvou let návrat do vlasti všech občanů KLDR, kteří pracují v zahraničí a kteří jsou zdrojem cenných deviz pro severokorejské hospodářství.

Reklama

Doporučované