Hlavní obsah

Poslední srbské tabu. V Kosovu uvedli muzikál o Slobodanu Miloševičovi

Premiéra muzikálu o Slobodanovi Miloševičovi.Video: AP

 

Reklama

Muzikál o bývalém jugoslávském prezidentovi Slobodanu Miloševičovi měl premiéru v kosovské Gračanici. Smíšené reakce, které po uvedení představení následovaly, připomínají hloubku etnického rozdělení v zemi.

Článek

Skupina srbských umělců se rozhodla v Kosovu uvést muzikál o bývalém jugoslávském a poté srbském prezidentovi Slobodanu Miloševičovi. Na „Slobodanovu show“, jak se muzikál jmenuje, chodí více Srbové - představení se hraje v kosovském městě Gračanica, kde ale převážně žijí. Kosovští Albánci o představení nemají zájem, to ukazuje hloubku etnického rozdělení v zemích bývalé Jugoslávie.

„Téma Miloševiče jsme vybrali proto, že se jedná o poslední srbské tabu, a když slyším tohle slovo, tak to prostě udělám, protože jsem umělec a dělám umění. Miloševič není jen srbským, ale i balkánským tabu,“ vysvětluje výběr režisér Nenad Todorovič.

„Myslím, že v naší zemi můžeme zacházet s každým tématem, ale záleží, jako ho uchopíme. Přístup, který má ředitel, mi připadá velmi pozitivní, protože ukazuje zejména srbské komunitě, jaký byl skutečný Slobodan Miloševič,“ říká k uvedení muzikálu Agim Selimiová, děkanka Fakulty umění na Prištinské univerzitě.

Dlouhodobé etnické napětí mezi albánskou a srbskou populací zanechalo Kosovo etnicky rozdělené. Při zásahu Miloševičových sil proti separatistickým etnickým Albáncům, který proběhl po jejich ozbrojené vzpouře v letech 1998 až 1999, zemřelo zhruba 10 tisíc lidí. Tvrdý zásah armády a policie se zvrhl v etnickou čistku provázenou zločiny. Ty se podařilo ukončit až vojenským zásahem NATO proti Srbsku. Kosovská provincie byla od té doby pod správou NATO a OSN. V roce 2008 kosovští Albánci jednostranně vyhlásili nezávislost na Srbsku. Proti uznání samostatného státu Kosovo stále vystupují některé země, patří k nim i Srbsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované