Hlavní obsah

Poslední týden v nejpevnějším sevření? Takto se rýsuje uvolnění zákazů

Foto: Tomáš Lach, HZS Moravskoslezského kraje

Kvůli koronaviru v Česku utichl veřejný život. Kdy se vrátí zpět do normálu?

Reklama

Pokud bude vývoj okolo koronaviru v Česku příznivý, mohou nejtvrdší opatření už brzy skončit. Nadechnutí mohou čekat hlavně menší provozy. Co přijde ještě před Velikonocemi a co po nich?

Článek

Česko s koronavirem soupeří už víc než měsíc. Veřejný prostor omezil své fungování na minimum, zavřely se restaurace, sportoviště, divadla, kina i mnohé obchody. Fáze nejpřísnější vlny opatření by ale už brzy mohla být minulostí.

„Možná už v pondělí na vládě přijdeme s uvolněním určitých obchodů jako elektra, papírnictví či obuvi. Přemýšlíme o tom, že bychom uvolnili venkovní sportoviště určená pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu, letectví, kanoistiku a další. Když to půjde, tak postupně se můžeme pomalu vracet k normálu i před Velikonocemi,“ uvedl pro sobotní Právo premiér Andrej Babiš (ANO).

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula ale ještě v týdnu přílišný optimismus mírnil. Lidé se podle něj uvolnění některých opatření brzy dočkají - trpělivost je ale třeba udržet právě do Velikonoc.

„Musíme balancovat mezi tím, abychom řídili nárůst té epidemie v nějaké rozumné míře, abychom nepřetížili zdravotnictví. Ale na druhou stranu chceme, opravdu, některá ta plošná opatření nahradit těmi, která budou více cílená,“ přiblížil Prymula v rozhovoru pro Seznam Zprávy a Televizi Seznam.

Nejprve podle něj přijdou na řadu omezení, která se týkají práce různých drobných živnostníků a provozoven. „Budou možná otevřena některá stravovací zařízení menšího charakteru, kde bude dostatečná vzdálenost mezi lidmi. Poté budeme uvažovat o dalších opatřeních, bude to etapizováno,“ popsal epidemiolog Prymula s tím, že na velké akce si lidé musí počkat ještě řadu týdnů.

V červnu by se podle něj už mohly konat svatby s menším počtem hostů, postupně by se mohly pořádat i tábory pro děti.

„U svateb v červnu myslím, že je jakási šance. Byť to nebudou svatby o 100 lidech, ale v nějaké minimalizované podobě. Myslím si, že se zvedneme na nějaký počet, třeba 10 osob. To by v červnu možné bylo. Festivalům asi šanci nedáme, ale letním táborům, si myslím, že ano. Protože potřebujeme také odbřemenit rodiče,“ dodal.

Po konkrétních datech a plánech na uvolňování volá zejména Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR). Viceprezident svazu Radek Špicar upozornil, že firmy musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily. Vláda už na jejich záchranu zformovala program Antivirus - má pomoci všem firmám postiženým nouzovým stavem.

Dva týdny?

Právě o stavu nouze se bude nyní také rozhodovat - a to hned v úterý. V Česku platí od 12. března na 30 dní.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) minulou středu po jednání vlády oznámil, že epidemiologická situace v zemi i za hranicemi vyžaduje prodloužení nouzového stavu ideálně o dalších 30 dní.

„Nemůžeme si být zcela jisti, že jsme zvládli epidemii, byť tam jsou pozitivní signály. Ještě nás čekají zhruba dva týdny, které rozhodnou o vývoji epidemie,“ řekl a varovně dodal, že v některých asijských zemích se epidemie i po poklesu případů začala vracet.

Měsíční prodloužení chce i ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Ke kroku je nicméně třeba souhlas Poslanecké sněmovny a opozice požaduje nouzový stav jen na další dva týdny.

K tomu se nakonec přiklonil i premiér Andrej Babiš, který původně podporoval měsíční prodloužení.

„Třicátý duben je fajn, my s tím budeme souhlasit. Chceme to hlavně proto, abychom ochránili zdraví občanů a mohli rychle nakupovat ochranné pomůcky,“ řekl premiér v České televizi.

Pro upřesnění - na základě nouzového stavu vláda nejdříve vydávala většinu opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení některých služeb. Později je ale přeměnila na rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

O všem se tedy rozhodne v úterý - Jan Hamáček už prohlásil, že i dvoutýdenní prodloužení bude respektovat, 30. dubna se ale podle něj nejspíš bude muset Sněmovna znovu sejít a přece jen stav nouze ještě jednou prodloužit.

Do izolace přes mobil

Mnohé si nyní vláda slibuje od ostrého spuštění tzv. Chytré karantény - projektu, ve kterém se se souhlasem nakaženého vytváří z elektronických dat mapa jeho nedávného pohybu.

Hygienici díky tomu pozitivní osoby zmapují rychleji - do tří dnů tak můžou jejich kontakty izolovat a zabránit většímu šíření viru.

Projekt Chytré karantény na vyhledávání možných nakažených koronavirem už se testuje v Jihomoravském kraji. Rozběhnout se má i na severní Moravě a v Praze. V týdnu po Velikonocích by se měl dostat do zbytku země, přiblížil Prymula.

Oči všech se však nyní upírají k práci Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který na základě dostupných dat modeluje pravděpodobný vývoj nákazy v Česku.

Přesnější data by přitom do jeho predikcí mohla přinést i plánovaná speciální testování reprezentativních vzorků populace. Jedno z nich se má uskutečnit v Praze na 5000 obyvatelích. Výsledek přinese bližší představu o rozsahu promoření populace koronavirovou infekcí.

Díky protilátkám bude možné detekovat i ty jedince, kteří nemoc prodělali bezpříznakově nebo pouze s nepatrnými symptomy. Těch přitom může v Česku být velké množsví.

Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška se předpokládá, že bezpříznakových je deset procent infikovaných.

„Vycházíme z údajů v literatuře, protože žádné jiné v tuto chvíli nemáme. Objevují se ale už i poměrně věrohodné informace, že by to mohlo být až 40 procent. My s takovým číslem zatím nepočítáme, protože by predikce vyšly úplně jinak, až děsivě. Také by to znamenalo, že se populace rychleji promoří. A o to více by bylo třeba hlídat zranitelné skupiny obyvatel, hlavně seniory,“ přiblížil profesor Dušek v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V polovině dubna by v Česku podle modelů zdravotnických statistiků mohlo být kolem 8000 laboratorně potvrzených případů covid-19. Na konci měsíce 14 200.

Reklama

Doporučované